מנהגי חודש אלול

בס"ד
שלום רב
מה המצוות והמנהגים של ראש חודש אלול ושל כל חודש אלול ?
מה עושים בחודש זה ? מה מותר ומה אסור ?
אכילת בשר כרגיל ?
חודש אלול הוא חודש סליחות . האם אומרים בו תחנון ? האם צריך לשמוע תקיעות שופר בחודש זה ?
בנוסף, השנה ראש חודש יוצא בשבת קודש ויום ראשון. האם אומרים הלל בשני הימים ? האם מברכים על ההלל תחילה וסוף (אשכנזים) ?
האם בערבית של שבת וערבית של מוצאי שבת אומרים "ברכי נפשי" לפני התפילה ?
ובנוסף , אני נוהגת בלי נדר לאכול בשר ולברך המוציא על לחם בראשי חודשים. וביום ראשון הקרוב אצטרך לצאת מוקדם מהבית ואחזור כנראה אחרי צאת הכוכבים (ליל שני) כך שקשה לי לקיים סעודת ראש חודש עם לחם. אבל בכל מוצאי שבת , בלי נדר, אני מקיימת סעודה רביעית עם לחם ובשר. האם אפשר לסעוד סעודה רביעית ולומר " לשם יחוד" של סעודת מוצאי שבת בלבד אך להתכוון שזו תהיה גם סעודת ב' של ראש חודש אלול , ואז לא אצטרך לערוך סעודת לחם ביום ראשון ?
תודה .

תשובה:

שלום רב

חודש אלול מבחינה הלכתית דינו ככל ימי השנה, אין בו הלכות מיוחדות למעט מספר מנהגים: אחד, יש נוהגים לומר כל יום עשרה פרקי תהילים, לסיים את הספר פעמיים עד ראש השנה. מנהג בני ספרד הגברים לומר סליחות כל יום לפנות בוקר. בני אשכנז נוהגים באמירת סליחות רק סמוך יותר לראש השנה, לחילופין תוקעים בשופר בבית הכנסת בסיום תפילת שחרית. אין חובה לשמוע תקיעות שופר אלו, ונשים כלל לא נהגו לשמוע.

מה שחשוב בחודש זה הוא לחזור בתשובה על מעשינו ולהתכונן על ידי כך לימי הדין הקרבים ובאים.

ברור שאומרים הלל בשני ימי ראש חודש, כמו תמיד כשראש חודש הוא יומים, את הרי לא חדשה בענין זה…

למנהג בני אשכנז מברכים על ההלל בראש חודש תחילה וסוף.

אם המנהג שלך הוא בלי נדר, אין כל בעיה. לא צריך לומר שום לשם יחוד.

בהצלחה רבה וחודש טוב.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. בס"ד
    תודה רבה על התשובות, אך לא הבנתי דבר אחד. אם אני מקיימת סעודה רביעית בליל מוצאי שבת שהוא ליל ראשון , הסעודה הזאת יכולה להיחשב לי גם כסעודת ראש חודש אלול ?
    אני לא בטוחה אם המנהג שלי עם נדר או בלי נדר.