שינוי שם אבי האישה בכתובה

בכתובה
שם האב של הכלה. עמנואל
הרב המקדש רשם שמואל
צריך כתובה חדשה?
והאם הכתובה פסולה?

תשובה:

שלום רב,

אכן, יש לכתוב כתובה חדשה. השם המופיע בה הוא לא שמה של הכלה.

מקורות:

בשינוי שם אבי האישה לגבי גט נפסק בשו"ע סי' קכט סעי' י' שהגט פסול. אמנם יש מכשירים את הגט במקרה שהאישה נקראת בת פלוני (השם שנכתב בגט) למרות שאביה נקרא בשם אחר. כפי שהובא שם בשו"ע. אבל במקרה שהשינוי הוא מוחלט לדעת כולם הגט פסול. ראה שם בגט פשוט ס"ק מט.

אכן דעת שו"ת עבודת הגרשוני (סי' נה) ששינוי שם אבי האישה כשר בדיעבד (במקום עיגון), אולם חלקו עליו כל הפוסקים. ואף חמיו הצמח צדק (הקדמון, סי' פג) ובשו"ת כנסת יחזקאל (סי' ע') סיים: "לגזור על כל מי שנמצא בידו תשובות עבודת הגרשוני לכתוב בצד שאלה ותשובה הנ"ל לבל לסמוך עליו". אמנם יש פוסקים שבכל זאת במקרה של מקום עיגון ויש טעמים נוספים להקל, צירפו אף דעה זו. אבל ככלל, דעת הפוסקים שגט כזה פסול לגמרי. הסברות שנאמרו בסוגיא זו הוא משום שבשינוי כזה בעצם משנים את שמו של המגרש או המתגרשת בעצמם. (ראה בחזו"א אבה"ע סי' צב סק"י). ומשום כך, גם במקרה האמור, בכתובה, בשינוי כזה משתנה שמה של הכלה עצמה ולכן יש לכתוב כתובה חדשה.