מזכירות יישוב שלא העבירה מכתב וגרמה לכפל קנס

שלום רב
הודעת קנס הגיע מהמשטרה בדואר רשום למזכירות היישוב עבור ראובן. המכתב לא הגיע לתיבת הדואר של ראובן. כתוצאה מכך הקנס הוכפל. לדברי המשטרה, המזכירות היא בא כוח של ראובן ומבחינתה היא רואה את ההודעה כאילו הגיע לראובן. האם יש חובה על המזכירות לשלם את ההפרשים כדין שליח בשכר שלא עשה שליחותו או שזה גרמא והם פטורים?

תשובה:

שלום רב,

לכאורה מזכריות היישוב שהייתה צריכה למסור את המכתב ולא מסרה חייבת לשלם את הנזקים.

מקורות:

הטור בחו"מ סי' צה מביא בשם הר"י מיגש שאם פועל אינו עושה מה שהתחייב, הרי הוא חייב לשלם את הנזקים שנגרמו ישירות מכך. ומביא גם דעת הרמ"ה שאינו חייב אלא על נזקים ולא על מניעת ריווח. לכאורה יוצא שעל הפסד ישיר הפועל חייב לכל הדעות.

יש לציין גם את הדין המבואר ברמ"א חו"מ סי' שלג סעיף ו שפועל שחזר בו בדבר האבד, חייב לשלם נזק ממוני שנגרם.