שיעורי תורה שהמרצה אוסרת להקליט את שיעוריה

השאלה היא כזאת-
יש לאתי שיעור תורה לנשים בשעות הבוקר , ובשעות אלה אשתי עובדת.
השיעור הזה – א. עלותו 10 שקלים. ב. הרבנית אוסרת להקליט את השיעורים.
ורציתי לשאול האם יהיה מותר לאשתי בכל זאת לשלוח עם אחותה מכשיר שתקליט אותה אותה , ולכאולה לא תיהיה שום בעיה –
א. ראיתי הלכה שאדם יכול לשמוע שיעור שעולה כסף מחוץ לבית כנסת , והראייה מהלל הזקן (ראיתי את זה בשו"ת משנה הלכות)
ב. היא לא יכולה לאסור לשמוע דברי תורה משום שיש את הסברא מה אני בחינם אף אתם בחינם.
ג. אשתי מקליטה לצורך אישי ופרטי ולא לצורך מסחר שאז יהיה אסור.

האם דבריי נכונים ?

תשובה:

שלום רב,

דומני שדבריך אינם נכונים.

למרות שאין ספק כי גם אדם שלא מחוייב בדבר שעושה מצווה אנו אומרים מה אני בחנם אף אתם בחנם, ואסור לו לקחת שכר. אבל כידוע, ההיתר המקובל הוא משום שכר בטלה, שבמקום הזמן שהיא מכינה ומוסרת את השיעור היא יכולה לעבוד ולהתפרנס, גם עכשיו לכן היא לוקחת שכר על זה.

אבל יתרה מזו, הדין הזה נאמר על המלמד עצמו. אבל אם הוא מסרב ללמד בחנם ודורש שכר. אין ברירה אלא לשלם לו ואסור לעשוק את שכרו. ראיה מדברי הגמ' (בכורות כט,א לא מצא מי שילמד אותו בחנם חייב ללמוד תורה בשכר, שנאמר אמת קנה. משמע שהתלמיד חייב לשלם את השכר. לכן אם אלו התנאים של השיעור עשרה שקלים ואיסור הקלטה. כלומר, היא לא מרשה להגיע לשיעור שהיא מוסרת בביתה או בכל מקום אחר שהיא אחראית עליו. אסור להגיע. לכן גם הראיה מהלל אינה שייכת לזה.