ארון ספרי קודש האם מותר להניח עליו חפצי חול?

בישיבה או בבית יש ארונות עם ספרים האם מותר להניח במדפים האלה במקום שנשאר דברים של חול. והאם מועיל תנאי.

תשובה:

שלום רב.

מנהג העולם להקל בזה על סמך דברי המשנה ברורה סי' קנד ס"ק ט, ממנו נראה שהואיל ויש לספרים כריכות שהם הנחשבים תשמיש של קדושה [ואינם נחשבים חלק מהקדושה עצמה], נמצא שהארון הוא תשמיש דתשמיש ומותר להניח בו דברי חול. אמנם, יש שכתבו, שהואיל ולעיתים מצוי שיהיו בארון ספרים נטולי כריכה, אף שהארון אינו מיועד לשימוש באופן זה, מכל מקום בעל נפש יחמיר לכתחילה לעשות תנאי שבכוונתו להשתמש בארון גם לצרכי חול.

כמו כן, נראה שבמקרים רבים הואיל ומנהג העולם כך הוא לשלב חפצי נוי בארון הספרים שבסלון, נחשב הדבר כאילו התנו כך במפורש.

מקורות:

ראה שו"ת דובב מישרים ח"ג סי' צב, שו"ת חלקת יעקב ח"א סי' מא, דעת תורה למהרש"ם סי' קנד, ושו"ת ציץ אליעזר ח"ז סי' ז. על ההנחה שבדרך כלל נחשב הדבר כאילו התנו כך במפורש, ראה ס' ארחות רבינו ח"א עמ' עז בשם החזון איש.