אדם העומד לפני סוף זמן קריאת שמע מה יקרא

שלום רב לרבני בית ההוראה,
שאלתי עוסקת בנוגע לזמן קריאת שמע, ואופן הברכות.
במידה וזמן ק"ש גבולי וקרוב לקיצו מותר לקרוא שמע לאחר ברכות השחר ולפני שהתפללתי שחרית ? (קורבנות וכו'..)
האם לקרוא את הקריאת שמע בזמנה המוגדר מצריך גם לקרוא את הברכות שלפני ולאחריה ? או שהמצווה בזמנה מתכוונת לפסוק עצמו ושלשת הפרשות שלאחריו ?
מה בנוגע להסמכת גאולה לתפילה ? אם כי "גאל ישראל" הינה הברכה האחרונה של ק"ש אך מחייבת באופן מידיי תפילת שמונה עשרה.

תודה מראש, שמעון

תשובה:

שלום רב.

כשעומד להפסיד זמן קריאת שמע חובה לקרוא את קריאת שמע בלא ברכותיה, ולכתחילה יקרא את כל הג' פרשיות, ובדיעבד סגי בפסוק ראשון ופרשה ראשונה.

טעם הדבר מכיון שעיקר הדין לקרוא קריאת שמע בזמנה הוא על הקריאת שמע עצמה, אלא שלכתחילה יש לקרוא את קריאת שמע המחוייבת על סדר הברכות ואת סדר הברכות יש להסמיך לתפילה כדי לסמוך גאולה לתפילה. ומה שיש לקרוא את ג' הפרשיות מכיון שיש הסוברים שב' פרשיות דאורייתא, ולכתחילה גם יש להזכיר יציאת מצרים בזמן קריאת שמע.

מקורות:

משנה ברורה סימן מ"ו ס"ק ל"א.