עבר הירדן אם היא בכלל ארץ המובטחת

שאלה:

האם עבר הירדן נחשב הארץ שהקדוש ברוך הוא הבטיח לאבות שלנו או לא?

תשובה:

נחלקו בזה רבותינו הראשונים והאחרונים, אם עבר הירדן [לכל הפחות, המזרחי], אם הוא בכלל הארץ המובטחת, או שדינו כחוץ לארץ לכל ענין.

לגבי דינים מסוימים דין עבר הירדן כארץ ישראל [ראה לדוגמא: מסכת ביכורים פ"א משנה י].

מקורות:

רמב"ן (במדבר, כא, כא, – לא, כג), פי' הר"ש על הספרא פרשת בהר, נחלקו בזה, וראה בארוכה בנידון: קובץ אורייתא (יט, מאמר הרב ד. מצגר, עמ' קמד ואילך),