דמי פועל בטל לקבלן

שאלה:

שלום לרב! איך נכון לשום דמי פועל בטל ביחס לקבלן (הוא לא מפסיד את חומרי הגלם שהיה צריך להוציא)? תודה.

תשובה:

שלום וברכה,

אם ביטל עבודת קבלנות, באופנים שחייב לשלם על ביטול העבודה, יש לחשב את ההוצאות שנחסכו לקבלן שלא הוציא, ואת זה פוחת משכרו. וגם אם יש הנאה לפועל שישב בבית ולא עבד, יש לפחות משכרו גם כהנאה כמה היה מוכן לקבל באותו יום ולא יעבוד.

לדוגמה שכר נהג הסעות בקבלנות, וביטלו ברגע אחרון, יש לפחות את הוצאות הדלק שנחסכו לנהג, ואת זה לא ישלם. כמו כן יש לשום האם יש הנאה לנהג כשלא עבד ומקבל שכר, וכמה שווה לו לפחות משכרו ולשבת בטל.

בהצלחה.

מקורות:

נחלקו הראשונים האם בכל מזיק פוחתים מהנזק את 'כחש גופנא' – מה שהקרקע לא נכחשה אילו היה גודל בה פירות אם לא הייתה הבהמה מזיקה את הפירות. אמנם זה דווקא בכשח גופנא שיש הסוברים שמעדיף שתכחיש השדה וירוויח כסף. אבל בכסף ממשי שלא הוציא הנהג עבור הנסיעות לכו"ע יש לפחות. ועיין בזה במגן שאול סימן קמה.