חפץ שנתרם לבית הכנסת לפני שנים ועתה רוצים להחליפו בחדש והתורם מתנגד

שאלה:

כאשר אדם תורם חפץ כל שהוא נייד כקבוע לבית כנסת, האם בסמכות הגבאים -לאחר שעברו שנים- לקבל תרומה עבור רכישת חפץ זהה  מאדם אחר, למרות התנגדות התורם הראשון (בהנחה שפנו אליו וביקשו ממנו לחדש את תרומתו ו"לרענן" את התרומה שהתיישנה) ?

תודה מראש

תשובה:

שלום רב,

אין אפשרות לכפות על הציבור להמשיך להשתמש עם החפץ שתרם, אם הוא התיישן והציבור רוצים לרכוש חדש.

ראה בשו"ת שבט הלוי ח"ט סי' רה שנשאל על תרומות שהגיעו לבנין בית המדרש והתורמים התנו עם המוסד שיקדישו את שמם על בנין ביהנ"כ ע"י לוח שיש קבוע שיקבע בביהכ"נ, וכך אכן נעשה. עם השנים, הקהילה התרחבה והם רוצים לבנות בנין חדש ורחב, וכמובן שככל הנראה התרומים החדשים יסרבו שהותיר את השם של התורם הישן על המבנה החדש. ותשובת השבט הלוי שם, שעל אף שנחתם הסכם בין התורם למוסד ואף הוקבע שמו ע"י לוח שיש. מאחר שיש אודמנא ברורה שלא היתה כוונתם לעולם ועד גם כאשר הם יצטרכו להרחיב את בית הכנסת להותיר את שמו שם, לכן, מותר לבנות ביהכ"נ חדש עם שמות התורמים החדשים בלבד. כש"כ בשאלתך, שהחפץ התיישן והציבור רוצים לחדשו בחפץ חדש שאין חובה להותיר את החפת הישן על כנו.