ברכת שהחיינו על בגד או כלי חדש

שאלה:

בקשר לבגד חדש, עוד לא בירכתי שהחיינו, אם ארצה, בלי נדר, לברך. אני מבין רק על בגד חדש.

אם יש בגד שכמעט ולא לבשתי, ויש לי אותו נגיד שנתיים. אפשר עדיין לברך עליו.?

ועוד שאלה חשובה, האם על כל דבר משמח שקונים מברכים שהחיינו.?

אני חובב אסטרונומיה ויש ברשותי 7 טלסקופים, ואני נהנה מחלקם, מאלה שהאופטיקה שלהם יותר טובה, ורואים תמונה חדה ויפה.

את השתיים החדשים ביותר, יש לי כמה חודשים, ואני נהנה מהם, ועוד אחד קרוב ל3 שנים, כשאני יוצא איתו, אמנם לעיתים לא קרובות, אני גם נהנה ממנו. כמו כן יש לי עוד טלסקופ גדול שאני נהנה ממנו, ועוד טלסקופ נוף שאני יוצא איתו לעיתים רחוקות, ואני גם נהנה מהאופטיקה שלו. ועוד 2 נוספים שיש לי מעל ל20 שנים, ולאחד מהם, יש שחיקה בחצובה, אך הטלסקופ טוב מאוד. ועוד אחד שהאופטיקה, לא משהו.?

כלומר 7 טלסקופים, ולאחד מהם האופטיקה, לא טובה, וה6 האחרים היא כן טובה, ולאחד מהם עם האופטיקה הטובה, יש בעיה בחצובה.

האם היה עלי לברך עליהם שהחיינו כשהיו חדשים.? ומאלה שאני נהנה, האם עדיין ניתן לברך עליהם.?

השאלה הזאת באה מכך שראיתי באתר שמברכים ברכת שהחיינו, וכל עוד נהנים מהבגד, ושכחו מלברך, עדיין יכולים לברך.

תשובה:

שלום וברכה

אין לברך על בגד חדש אלא בשעת הלבישה הראשונה או כשעדיין ממש ניכר חידושו ומרגישים בו. בגד שיש לך שנתיים, ממש לא ניתן לברך עליו…

לגבי הטלסקופים, כמובן היום אין בכלל לברך וכאמור, אבל גם בהנחה שהכלי חדש, המנהג הרווח היום שלא לברך על כלי בית וכדומה אפילו הם יקרים וחשובים, אלא רק על בגד חדש או פרי חדש, ראה שו”ת חתם סופר או”ח סי’ נה וסי’ קנו, ויש שנהגו מחמת כן לברך על פרי חדש ולפטור את הכלי החדש, וזאת משום שברכה כזו על כלים חדשים לא הוזכרה בגמרא ובראשונים, והיא מנהג מאוחר יותר. כמו כן, הדבר תלוי מאוד במצבו של הרוכש, אם נחשבת היא חשובה לו באופן מיוחד ועוד ספקות, אלא שכמובן המברך לא הפסיד, שכך היא סתימת דברי השולחן ערוך ושאר אחרונים בסימן רכג.

הצטרף לדיון

3 תגובות

  1. האם ברכת שהיינו על בגד היא חובה? וכן אדם שנמצא במצב רוח ירוד ואין לו שמחה כמעט אם בכלל מהנעליים החדשות או החליפה החדשה מותר לו לברך? תודה גדולה.

  2. ראשית על נעליים לא מברכים. על בגד זה אכן תלוי בכל אדם לפי ענינו, כמובא במגן אברהם שאדם עשיר שבגד או כלי חדש אינו משמעותי עבורו יברך רק על דבר יקר באמת, וכל על זה הדרך.