אמרה לבעלה שהיא רואה עצמה כפנויה – האם מפסידה כתובה?

שאלה:

האם אישה שאומרת לבעלה בטרם התגרשו שהיא רואה את עצמה כאישה פנויה זכאית לכתובה ואיך ההלכה מגדירה זאת במידה והם חיים בפירוד אבל עדיין נשואים

תשובה:

שלום רב,

אני לא רואה סיבה שהיא תפסיד את הכתובה מסיבה זו. הרי היא לא אמרה שהיא זינתה עם מישהו אחר. אלא רק אמרה שמצידה היא פנויה. אז ראשית אני לא יודע באיזה סיטואציה זה נאמר, אולי כדי לזרז את הבעל אולי אף להכעיס אותו, אבל אין סיבה שאם אדם אומר שהוא יעשה איסור כה חמור שהוא גם אכן עשה זאת, יתכן מכל מיני סיבות שהיא אמרה לו את זה. או שהיא העבירה לו את המסר הזה. אדם נמצא בחזקת כשרות גם כאשר הוא אומר שהוא יעשה עבירה. כל עוד לא עשה, הוא בחזקת כשרות. ולומר שמן הסתם זה כבר נעשה כי כך היא אמרה, זה ודאי לא סיבה מספקת. ראה שו"ע אבה"ע סי' קטו סעי' ו' שאישה שאמרה על עצמה שהיא כבר זינתה והרי היא אסורה לבעלה, אינה נאמנת אבל מפסידה את הכתובה. אבל כאמור, שם היא אמרה שהיא כבר עשתה זאת.

כמובן שיש נושא אחר שבגינה יתכן שיש מקום להתרות בה שהיא עלולה להפסיד את כתובתה, זה מחמת דין מורדת, ראה סי' עז. אבל יתכן שיש לה אמתלא מבוררת לכן אני לא נכנס לזה כלל.