דרך נכונה בלימוד התורה

שאלה:

שלום הרב,
אני כעת אברך כולל ואני רוצה לשאול שאלה חשובה.

אני מעוניין לבנות לעצמי תכנית לימודים פרטית אשר באמצעותה אוכל במשך כ 10 שנים להקיף את התורה בצורה בסיסית (לפחות זה…)
אני לומד הרבה שנים כבר אך "מרוב עצים לא רואים יער". אני מרגיש צורך גדול ללמוד בצורה מסודרת יותר ומקיפה. ראשון ראשון ואחרון אחרון.
מה הבעיה ? שאני מחוייב לכולל. צריך ללמוד דוקא נושא מסויים ובקצב מסויים ולהיבחן על זה כך שאינני יכול לממש את תוכניתי. ולומר לי ללמוד כרצוני בזמני הפנוי- טוב… מתי בדיוק ? תוך כדי שהתינוק צורח במקלחת?? אולי כשאני מנסה להרדים אותו באמצע הלילה ?…
אינני יודע מה לעשות. מרגיש שאני ממש לא מממש את הפוטנציאל שלי. מה גם שאינני יודע אם אוכל תמיד להישאר בכולל (למרות שאני רוצה). חבל על השנים הללו שלא יחזרו… שלפחות בשנים הללו אוכל לקנות ידע מסויים שאני מאמין בו ושאני אכן יודע וזוכר אותו כראוי…
תמיד הייתי זאב בודד. תמיד למדתי טוב יותר לבד, ללא מחויבות. מה שליבי חפץ ובצורה שהדברים באמת נכנסים למוח בצורה מסודרת. כך זה היה בישיבה. אך כעת… כעת זה מרגיש שאני צריך להצדיק את המלגה שאני מקבל בסוף החודש במקום באמת להתפתח רוחנית…
גם עכשיו אני לומד רציני. אך אי אפשר להשוות. לא את ההנאה, לא את המוטיבציה לקום בבוקר, ובעיקר, לא את איך שהדברים חודרים ונשארים להרבה זמן.
אולי יש פתרון, אולי אין, תמיד שווה לשאול עוד מישהו שמבין בזה…
תודה רבה.

תשובה:

שלום וברכה

שאלתך בהחלט במקומה, ומאז ומתמיד אני תמיד אומר שאדם חייב למצוא מסגרת המתאימה לו, לא בוחרים כולל לפי הקירבה לבית… כמו כן חייבת להיות תוכנית מסודרת בכולל עם מטרה ברורה, אחרת לא ישאר כלום. לכן תמצא לך מסגרת כפי שאתה אוהב, יש כוללים שלומדים ש"ס במסגרת של שלושים דף בחודש וכדומה, יש מסגרת שלומדים לרבנות ונבחנים ויוצאים עם הסמכה לרבנות, עשה כפי שמושך אותך, רק תזהר לא להיות בבחינת תפסת מרובה לא תפסת, להקיף את התורה בעשר שנים לא נשאר הרבה ביד… התורה שלנו באמת רחבה מיני ים… אבל חובה שיהיה תוכנית מסודרת ועם הרבה הרבה חזרות ואכפתיות לדעת את מה שלומדים ולזכור. ואדרבה, לפעמים אדם מתמקצע מאוד בתחום מסויים, כמו איסור והיתר, או סדר מסוים בגמרא ואת זה יודע טוב, ואז "עלתה בידו".

בהצלחה רבה מאוד.

הצטרף לדיון

תגובה 1