מצוות צריכות כוונה / קרא קריאת שמע על המיטה ולא התפלל ערבית

שאלה:

בס,ד
מי ששכח להתפלל תפילת ערבית, ולפני השינה אמר קריאת שמע שעל המיטה אך לא התכווין לשם מצוות קריאת שמע, האם יצא ידי חובה?
למחרת הוא היה שליח צבור אך עדיין לא נזכר שלא התפלל ערבית אמש אלא רק לאחר שגמר לומר את החזרה, האם חזרת הש"צ עולה לו כתשלומין לערבית שלא התפלל?

תשובה:

שלום וברכה

  1. למעשה זה נוגע לשאלה האם מצוות צריכות כוונה, ולמעשה הכריע המשנה ברורה בסי' ס בשם הרדב"ז שמצוות דאורייתא צריכות כוונה ולא יוצאים בלי כוונה. אמנם בלאו הכי ראוי תמיד לכוין לצאת ידי חובה, אם התפללו ערבית לפני זמן רבינו תם, ומי שמורגל בכך זה יועיל לו גם במקרה המצער הזה.
  2. כיון שלא התכוין לתפילת תשלומין היא לא עולה, הוא קיים בה מצוה אחרת של חזרת הש"ץ.