לישון לפני השקיעה מתוך מטרה לקום בחצות

שאלה:

אני רוצה לקום בחצות לילה ואני רוצה ללכת לישון מוקדם לפני השקיעה מה עם קריאת שמע של המיטה אם צריך לקרוא
ואם לא מי מתי צריך אם ממש בשקיעה או חי דקות אחר השיקעה
תודה

תשובה:

שלום וברכה

יש לי בעיה יותר חמורה בענין ההנהגה הזו… הרי באופן זה אתה הולך לישון לפני זמן קריאת שמע מתוך מטרה להתעורר באמצע הלילה, ובזה חששו הפוסקים שאפילו שומר לא מועיל, שכן על זה אמרו ערבך ערבא צריך, אי אפשר לסמוך על שומר שהולך גם הוא לישון במהלך הלילה. כלומר הבעיה אינה קריאת שמע על המיטה אלא מצות קריאת שמע דאורייתא. ראה ערוך השלחן סי' רלב סעי' יז, ובארחות חיים ספינקא סי' תלא ס"ק א שלא מועיל שומר לשינה, וראה הליכות שלמה פרק ב אות יב שלענין אכילה יש לסמוך ששעון מעורר הוא שומר, אבל לענין שינה אין לסמוך על כך, כי הוא דבר מצוי שמכבים וממשיכים לישון… לכן תתפלל ערבית מיד בצאת הכוכבים ואחר כך אפשר ללכת לישון.