הפיכת כנסיה ומסגד לבית כנסת

שאלה:

כנסיה שננטשה, האם ניתן להופכה לבית כנסת? ומסגד?

תשובה:

שלום רב,

יש מתירים באופן שלא עבדו שם עבודה זרה ממש, אבל רבים אוסרים גם באופן זה.

מקורות:

ראה משנה ברורה סי' קנד ס"ק מה: "ולענין לעשות מבית תפלה של עכו"ם ביהכ"נ כתב המ"א בשם הרא"ם להקל והטעם כי לא נעבד הבית עצמו מעולם ודעת הא"ר נוטה להחמיר לעשות ביהכ"נ קבוע ע"ש וכמדומה שהעולם נוהגין להקל ועיין בה"ל שביררנו דדוקא כשאין דרכן להעמיד שם אליליהם אבל אלו שמעמידין שם אליליהם אף שהוציאום משם ומכרו הבית לישראל דאז מותר הבית להדיוט מטעם שכבר נתבטל עי"ז משם משמשי אליל כדאיתא ביו"ד קמ"ה ס"ג עכ"פ לביהכ"נ אסור".

ראה בשו"ת מהר"ם שיק יו"ד סי' קנד שאוסר, וכן בנין ציון (סי' סג) תמה על החילוק הנ"ל לאסור דווקא אם מכניסים של עבודה זרה. וכתב שודאי לכתחילה זה מאוס ואסור לעשות כן. וכן כתב בשו"ת אגרות משה (או"ח ח"א סי' מט). וכן צידד גם בשו"ת יביע אומר ח"ב יו"ד סי' יא אות ד'.