דין ערבות בנשים – בינן לבין עצמן

לכב' הרבנים שלום: אישה הזמינה נשים להפרשת חלה האישה לא יודעת לקרוא עברית ונתנה לכלתה לברך על הפרשת חלה האם זה בסדר? תודה לרבנים

תשובה:

שלום רב

היא יכולה לברך בשבילה, אבל שיעשו גם את ההפרשה יחד.

מקורות:

בפוסקים דנו בהרחבה אם יש דין ערבות לנשים לומר בהן "יצא מוציא", והיינו שגם זו שאינה מפרישה יכולה לברך, ראה כאן, אמנם יש שנקטו שאנשים לא התערבו לנשים אבל בנשים בינן לבין עצמן יש ערבות, ראה הגה' חתם סופר או"ח ריש סי' רעא לגבי קידוש, אך אין בכך הכרח גמור, ובדגול מרבבה שם נראה בדיוק להיפך, שנשים בינן לבין עצמן ודאי אינן בכלל הערבות, לכן כדאי שהמברכת תפריש בעצמה ויעשו זאת יחד בשביל שמחת הלב של בעלת הבית. אם אי אפשר, אפשר לסמוך על חילוקו של החתם סופר שאחת תברך ובעלת הבית תפריש.