ברכת רעם וברק פעם אחת ביום

בס"ד,

בעניין חידוש חיוב ברכת עושה מעשה בראשית ושכוחו וגבורותו .
אדם שקם חצות ומברך בלילה על רעמים וברקים, האם יברך בבוקר גם ?
ועוד, אדם שבירך אחרי תפילת ערבית האם יברך בבוקר למחרת ?

תשובה:

שלום רב

למעשה הדין כך, אם התפזרו העבים לגמרי ושוב התקדרו יש לברך גם פעמיים ביום, מה שלא מברכים אלא פעם אחת ביום הוא כאשר השמים מעוננים כל הזמן. ראה שו"ע סי' רכז סעי' ב.

הנושא של אותו יום הוא כמו בברכת התורה, ששינת הלילה היא גורמת להפסק, אבל בתחילת הערב כשעוד לא הלך לישון, הוא חלק מהיום שעבר, אבל אם ישן חצי שעה על מיטתו בלילה וקם מברך שוב.

מקורות:

ראה קצות השלחן סי' סו ס"ק כג ושו"ת ציץ אליעזר חלק יח סי' עח.