שכח יעלה ויבוא וחוזר שוב להתפלל האם יש צורך שוב במנין

שלום רב לכם רבני בית ההוראה!
ישנה הלכה שאם אדם שכח יעלה ויבוא בשמונה עשרה הוא צריך לחזור. ושאלתי בפי היא כזו- אדם שהתפלל מנחה מוקדם ושכח יעלה ויבוא בתפילתו, האם הוא צריך לחכות למנין הבא בכדי לחזור על תפילתו, או שהוא יכול להשלימה גם ביחידות?

תודה רבה לכם ותזכו להצלחה רבה בכל מעשיכם!

תשובה:

שלום רב,

יש שכתבו שאין צורך לחפש מנין אחר. ויש שכתבו שיש להדר אחר מנין אחר, וראה במקורות.

מקורות:

בספר דעת נוטה ששאל את הגר"ח קנייבסקי, והשיב: "יתכן שכבר יצא ידי מנין". אולם בספר לשכנו תדרשו (ח"א עמוד רמה) הביא בשם הגרי"ש אלישיב שמן הראוי שיתפלל במנין. וכן נטה לומר הגרש"ז אוירבך הובא בספר תפילה כהלכתה עמוד מח. וראה עוד בשו"ת בית אב"י ח"ה סי' ע' שנטה לומר שאין צורך לחפש מנין אחר. וראה עוד בשו"ת רבבות אפרים (ח"ב סי' מח אות כו). הסברא לומר שאינו חייב במנין, היא משום שאדם שהתפלל ללא יעלה ויבוא קיים בכך מצות תפילה, ומה שחייבוהו לחזור הוא משום שחיסר הזכרה שנאמרת רק תוך כדי תפילה, ולענין אופי כזה של תפילה הנאמרת רק לצורך ההזכרה אין חיוב מנין.