שימוש לצרכים מסחריים בתוכנות שנקנו לצורך פרטי

שאלה:

אני עוסק בהוצאה לאור של ספרי קודש.
אשתי עובדת במוסדות חינוך.

כרגע אני משתמש בתוכנות שהורדתי מהאינטרנט, על פי פסק של רב שהורה לי שעלי אין איסור להוריד תכנה, אלא האיסור הוא על מי שרכש תקליטור ופעל בניגוד לתנאים הרשומים עליו, אולם מה שכבר עלה לאינטרנט – אפשר להשתמש.
לאחרונה נודע לנו כי בתור עובדת במוסדות חינוך, אשתי יכולה לרכוש תוכנות כמו word ו windows במחירים מאד זולים אולם לא למטרות מסחריות.

האם מותר לי לרכוש תוכנות דרכה ולעשות בזה שימוש מסחרי?
(דהיינו להשתמש בזה לצורך הוצאת הספרים)?

תשובה:

מבלי להיכנס לשאלה העקרונית, האם מותר להוריד תוכנות פרוצות מהאינטרנט (שאלה שאתה נוהג לפי הוראת רב אחר), ברור שעדיף להשתמש בתוכנה שהורדה מהאינטרנט מאשר לרכוש דיסק באמצעות משרד החינוך שלא למטרה המורשית. בהורדת תוכנה מהאינטרנט יש לכל היותר שימוש שלא ברשות ביצירה רוחנית שבבעלות גויים. ברכישת דיסק באמצעות משרד החינוך, יש הטעיית יהודים וחשש גזל של דבר ממשי.