תספורת בראש חודש שחל בערב שבת

האם מותר השנה להסתפר בערב שבת שחל בו ראש חודש לפי צוואת ר"י החסיד?

תשובה:

שלום רב.

לנוהגים להקפיד על צוואת רבי יהודה החסיד ולא להסתפר בכל ראש חודש, אין להסתפר גם בראש חודש שחל בערב שבת' אמנם הנוהגים שלא להסתפר בספירת העומר עד ג' סיון, החל ביום ראשון יתכן שמותר להם להסתפר בערב שבת אף אם הם רגילים להקפיד על צוואת ר"י החסיד, וכשם שמצינו בראש חודש אייר שחל בערב שבת שהתירו הפוסקים להתגלח..

מקורות:

המשנה ברורה בסי' ר"ס סק"ז הביא שיש מקפידים על צוואת ר"י החסיד ולא מסתפרים בראש חודש אפילו אם הוא חל בערב שבת, אמנם בסי' תצ"ג סק"ה כתב המ"ב שכאשר חל ראש חודש אייר בשבת מותר להתגלח ביום שישי, ותמיד יוצא שיום שישי הוא א' של ראש חודש, ובכל זאת התיר המשנה ברורה להתגלח, וכדי ליישב סתירה זו יש הסוברים שסובר המשנה ברורה שאף המקפידים על צוואת ר' יהודה החסיד בספירת הועמר שלא היו יכולים להתגלח קודם מותר להם להתגלח בראש חודש שחל בערב שבת (וכסברא זו מובא בשם הגר"מ פיינשטין זצ"ל בקובץ לתורה והוראה ב' שנת תשל"ג), אמנם יש הסוברים שהמשנה ברורה לא חשש להזכיר שיש המקפידים על צוואת ר"י החסיד ולדעתם אין להתגלח אף בראש חודש אייר (וכך מוכח בשו"ת החת"ס או"ח סי' קנ"ח שאף כשאי אפשר להסתפר קודם אין להתיר בראש חודש ע"ש), ובשו"ת ר' טאיה וייל סי' מ' פסק שהנוהגים להתחיל להתגלח בג' סיון והוא חל ביום א' יתגלחו בערב שבת, ובפרי מגדים סי' תצ"ג א"א סק"ה כתב שכאשר חל ראש חודש סיון ביום א' מותר להתגלח בערב שבב.