רציתי להתחייב בכתובה 40 א' ונרשם 400 א'?

שאלה:

1. חתן שאמר לרב לרשום בכתובה 40 אלף דולר אך הרב שמע וכתב בטעות 400 אלף דולר. כמו כן בעת קריאת הכתובה הרב הקריא בקול 400 אלף דולר. לחתן לא היה נעים לתקן אותו ולמעשה עד היום הכתובה היא על סך 400 אלף דולר. החתן לא הסכים בליבו לסכום כזה גדול. לאחר 5 שנים החתן שואל האם הקידושין תקינים? 2. הגעתי לחתונה עם בופה מקורה ויש סיגרים. האם לברך מזונות למרות שאחרי החופה אני רוצה לאכול לחם לסעודה ויש פה ברכה שאינה צריכה?

תשובה:

שלום רב,

1. אני מבין שהבחור אמר לרב לרשום 40,000$, הרב בטעות רשם 400,000$ והקנין והעדים כמובן נעשה על 400,000, וכל זאת בידיעת החתן. אמנם הסיבה שהוא הסכים לזאת הוא משום שלא היה נעים לו. אבל לא שייך לבטל את ההתחייבות המפורשת בגין סיבה כזו. הרי הרבה חתנים לא היו רוצים להתחייב על גובה מסוים ורק מפאת אי הנוחות וכד', הם מתחייבים. והחיוב חל.

מלבד זאת, גם החתן לא יהיה נאמן לומר שבכוונתו היתה להתחייב 40,000, כולם ראו 400,000 העדים שמעו וקיבלו ממנו קנין על 400,000, אז כיצד יהיה נאמן לומר שכוונתו היתה 40,000?.

לגבי הקידושין, ברור שאין לזה כל קשר. ובכל מקרה הקידושין תקפים לחלוטין.

2. לברך, עכשיו רוצה לאכול אז יש לו צורך וזה לא ברכה שאינה צריכה