הגבהת ספרי קודש מהקרקע

שמעתי שאסר לשים בספריה ספרי קדש פחות מגובה שיושבים,ובכוללים הדבר כך. ומה הדין בבית?

תשובה:

שלום רב

נדמה שיש כאן טעות. אין צורך להגביה את הספרים יותר מטפח, אף שיש שכתבו משום מידת חסידות להגביה שלושה טפחים או אפילו עשרה, אך דומה שגם דבריהם נאמרו בעיקר לגבי ספר תורה ממש. לגבי ארון הקבוע בקיר יש שהקלו גם בפחות מטפח, וכן לגבי ספרים הנמצאים בתוך כלי – ארגז וכדומה.

מקורות:

ראה ש"ך יו"ד סי' רפב ס"ק ח, וראה בדעת קדושים שם שבשאר ספרים מלבד ס"ת גם טפח לא צריך, וראה ארחות רבינו ח"ג עמ' קסג שמרן בעל הקהילות יעקב החמיר שהמדף התחתון בביתו יהיה גבוה טפח מהארץ, ולעומתו בשו"ת שרגא המאיר ח"ו סי' נה שבארון המחובר לקיר א"צ להקפיד בזה כלל.