הנחת ספרי תורה פסולים תחת ארון הקודש

בבית הכנסת שלנו יש ארון קודש ומתחתיו יש ארון מברזל עם שני תאים. האם מותר לקחת ספרי תורה פסולים שאינם בשימוש יותר ולהניחם בשכיבה מתחת לארון הקודש. כמובן ששם הם מונחים בכבוד ומכוסים בפרוכת. רק הם לא בתוך הארון קודש אלא למטה.

תשובה:

שלום רב

עצם הנחת ספרי התורה הפסולים חוץ לארון הקודש אינה בעיה, שכן להיפך הסתפק הנודע ביהודה (מהדו"ק סי' ט) האם מותר להניחם בארון הקודש או שמא קדושתם פחותה ויש להוציאם ממש, ואף שהכריע להקל מכל מקום נראה שחיוב ודאי אין כאן. לגבי הנחתם שוכבים נראה פשוט, שאף שבספרי תורה כשרים הקפידו שלא להניחם כך, משום שבזיון הוא להם, וידועים דברי הרמב"ן שהמשכיב ספר תורה כשר עובר בארור אשר לא יקים את ספר התורה, דין זה אינו אמור אלא בכשרותם שהם עומדים לקריאה, ולא בפסלותם. ואדרבה, בשו"ת כנף רננה או"ח סי' ו נקט בסוף דבריו שספרי תורה שנפסלו קוברים אותם דוקא בשכיבה, לחלק ביניהם לספר תורה כשר. וראה שם עוד בהרחבה.