גדר בן ארץ ישראל ביו"ט שני/פועלים נכרים בחו"ל בחול המועד לבן ארץ ישראל

בוקר טוב
– יש לי משרד בחול ואני כל השנה בחו"ל חוץ מהחגים שאני תמיד בארץ ואני גם לא נשוי, אמרו לי שאני חוגג רק חג אחד (נכון או לא?)
-בחג הפסח הזה אני הולך לארץ עם העובדים היהודים שלי.
העובדים הגוים שלי ממשכים לעבוד לא בחג ולא בשבת, אני שואל על חול המועד ועל חג שני כוונה על יום ראשון הבא אם יהיה מותר להם לעבוד או שלא
מחכה לתשובה ותודה מראש

תשובה:

כיון שלא קבעת את מקומך באופן קבוע בחו"ל, והנך כל תקופה גם חוזר לארץ, הרי שדינך הוא כבן ארץ ישראל ואינך צריך לשמור יו"ט שני של גלויות.

כפי שכבר כתבנו כאן בעבר, אין להקל להעסיק פועלים גויים לא רק ביום טוב, אלא אפילו בחול המועד אלא במקום הפסד ממש, ורק לאחר קבלת היתר באופן ספציפי מרב על כל מקרה לגופו.

ראה שם בהרחבה.

מקורות:

לגבי גדר דין בן א"י ובן חו"ל, ראה פר"ח סי'תסח, ומה שהביא שם מהרדב"ז, ותמה עליו, ועי' מאמ"ר סי' תצו סק"א שהעלה שאף לדעת הארח"ח והכל בו [שהוא גם מקור הרדב"ז] לא אמרו כן לגבי דיני בן א"י ובן חו"ל לגבי דין יו"ט שני, ורק לגבי דין חומרי מקום ווקולי מקום, ועי' שע"ת (סי' תצו סק"ג) בשם הברכ"י שכן נראה מדבריו שבחור שלא נשוי מקום הקביעות שהיה לו אם לא קבע באופן מפורש נחשב כמקום שיצא משם, ובפרט בנד"ד שחוזר מידי פעם לא"י.