העתק כתובה – הוציאו לי ברבנות נאמן למקור

שאלה:

שלום, בירור כלשהו העלה שאבדה כתובתנו.
פניתי לרבנות והוציאו לי העתק נאמן למקור של הכתובה המקורית שמלפני 23 שנה. האם זה מספיק או שצריך לערוך כתובה חדשה? יורינו המורה ושכרו כפול מן השמים. תודה.

תשובה:

שלום רב,

צריך לעשות כתובה חדשה על הסכום שמופיע בהעתק הנמצא ברבנות.

נפסק בשו"ע (אבה"ע סי' סו) שאסור לאדם לשהות שעה אחת ללא כתובה! לכן מי שנאבד לו הכתובה חייב לכתוב מיד כתובה חדשה. אמנם, כתבו הפוסקים שבדיעבד עד שיכתוב כתובה חדשה היום אפשר לסמוך על הכתובה הקיימת ברבנות, (ראה תשובות והנהגות ח"א סי' תש"ס, וח"ב סי' תרנ. וראה עוד בספר כתובה כהלכתה של הגרש"א שטרן עמוד י' שהביא כך גם בשם הגרי"ש אלישיב). כמובן בהנחה שהעדים חתמו עליה בנדרש ולא שהרב מילא את הכל כולל את שמות העדים. לכן הנאמן למקור שהוציאו לך אינו שווה מאומה, משום שעליו לא חתמו עדים כלל, וכתובה ללא עדים אין לה כל משמעות. לכן, עליך להשתדל לכתוב כתובה חדשה.