הרהור בדברי תורה בגילוי ראש

שאלה:

שלום כבוד הרב יש לי שאלה
שמעתי שאומרים שהיה סיפור על רב אחד [מגדולי הדור כנראה] בשיעור שאומרים שמרוב שהוא היה שקוע בלימוד הוא היה מגדל שיער בצורת פרא כי הוא אמר שהוא לא רוצה לבזבז את הזמן הזה שהוא לא יכול לחשוב על דברי תורה כשהוא בלי כיסוי ראש במשך העשר דקות האלה שהוא מסתפר אז היה מסתפר לעיתים נדירות

רציתי לשאול האם המקרה הזה נחשב כעבירה שבן אדם בלי כיסוי ראש חושב על פסוקים או כמו שמסופר על הרב הזה או שזה לא הלכה

ועוד שאלה במידה שביום שבת אפשר לתת לאדם שלא שומר שבת לקרוא ספר שקשור לתורה [הלכה וכו'] או סתם עלונים כדי שלא יקרא עיתונים בשבת של ידיעות וכו במידה שידוע שהוא לא מברך ברכות התורה [שהבנתי שאסור ללמוד לפני שקוראים את זה] או שזה נחשב בפני עיוור לא תתן מכשול שאסור לו ללמוד לפני שהוא בירך ברכות התורה

תשובה:

שלום רב

אסור לדבר בדברי תורה אולם מותר לו להרהר בדברי תורה בגילוי ראש. אמירת שלום לחברו מותרת בגילוי ראש, כיון שאין כוונתו להזכיר שם ה’ אלא לברך את חברו בשלום.

מקורות:

על הרהור בדברי תורה ראה שו”ת דברי ישראל ח”א סי’ יז. על אמירת שלום באופן זה, ראה שו”ת תשובות והנהגות ח”א סי’ יב, שו”ת יביע אומר ח”ו סי’ טו.