שאלות בענייני כיבוס בתשעת הימים

שאלה:

שלו' וברכה

הנני מתקשה בדברי המ"ב סקל"ד בשם הא"ר שמקיל ליתן לנכרית בגדים אחרי ר"ח ע"מ שתכבסם אחרי ט"ב דמאי שנא ממש"כ ברמ"א סע"ז לאסור זה אפילו בתיקון בגדים שאיסורו קל מכיבוס

כמו"כ הנני מתקשה בד' הבה"ל סע"ז ד"ה של שמקשה למה אסור לאומן מלתקן בגדים לאחרים [יהודים] הרי אין לו שמחה מכך וצ"ע שהרי כיבוס בגדי אחרים אסור ורק בשל נכרים מותר אא"כ משום מרא"ע ואפי' נימא שקו' הבה"ל דלסחורה מותר משום שאין עשוה עבור אדם פרטי א"כ מה מתרץ דיש לחוש שיחשבו שאדם פרטי נתן לו לתקן אחרי ר"ח הרי אפילו נתן לו לםני ר"ח אסור לתקן ובכלל מה יוצא מד' הבה"ל האם מותר לאומן לצורך סחורתו לכבס לגהץ לתפור או לקנות בששח"ב

עוד הנני נבוך לפמש"כ הח"א במ"ב דמותר לכבס בגדי קטנים עד ששח"ב ואחרי ר"ח לדעה א' במ"ב אסור משום חינוך א"כ למה נצרך להקל בבגדי קטנים ביותר משום דאין בכיבוסן שמום שמחה והרי בלא"ה מותר לפני שהגיעו לחינוך ואולי כתב כן רק להתיר לפי האוסרין אף בלא הגיע לחינוך משום עגמ"נ

ולמעשה היאך נוהגין בנוגע לקניית בגדי קטנים או לגיהוצן לפני ששח"ב האם זה ככיבוס או דגרע כיון שההורין נהנין מזה

עוד אחת אשאל בגדר בגדים לענין כיבוס וקנייה האם מפת שלחן מפלסטיק בכלל האסור דהרי שייך בזה כיבוס בשבת. וכן קסדת אופניים האם זה בכלל בגד [כשיש לו אחר] או דמותר כיון שנעשה מחומר  קשה

בתודה רבה

תשובה:

על השאלה הראשונה עונה המשנה ברורה במקום ס"ק נג.

על השאלה מהביאור הלכה, ראשית החילוק בין לפני ראש חודש לאחריו מקורו במגן אברהם שם, החילוק בין כיבוס לתפירה מבואר לפי המשנה ברורה הנ"ל ס"ק נג, ואה"נ דאם נתן לו לפני ראש חודש מותר לתקן כדי לתת לבעלים אחרי תשעה באב, כמבואר במשנה ברורה שם, וזה נראה כעין אומן קונה בשבח כלי, כלומר התיקון אינו נעשה של הבעלים עד שלא יקבל זאת לאחר תשעה באב, ולאומן עצמו אין שמחה.

שאלה שלישית לא הבנתי שכן הכיבוס אסור אפילו לצורך גוי, כך שודאי שיש צורך להיתר מיוחד לקטנים.

בס' אמת ליעקב עמ' רכה הביא שלקנות בגד לקטן עדיף מאשר לכבס!

מסתבר שמה שנחשב כיבוס בשבת הוא כיבוס גם בתשעת הימים, אבל אם כוונתכם לשעונית שמנגבים מלמעלה בסמרטוט רטוב ואינו נספג בה – ודאי מותר. קסדה ודאי מותר לפי היסוד הנ"ל.