לצאת החופה להשאיר ספר פתוח

לכבוד הרב! ה' עמכם!
1.שמעתי שיש בעיה להשאיר ספר פתוח(זה גורם לשכחה) האם זה נכון והאם גם אם זה רק להפסקה קצרה?
2.אם לקחתי ספר מהארון הספרים אך בסוף הבנתי שהנני צריך ספר אחר האם מן הראוי בכל זאת לקרוא כמה שורות באותו הספר? אם כן אשמח למקור

תשובה:

שלום רב,

א. אכן אסור לצאת החוצה ולהשאיר ספר פתוח. ראה מה שכתב הש"ך ביו"ד סי' רעז סק"א: ""וכתב הב"ח דמירושלמי דמגילה יש ללמוד שלא ילך אדם לחוץ ויניח הספר פתוח אם אין עליו מפה דלאו דוקא ס"ת דה"ה שאר ספרים עכ"ל ולא היה צריך ללמוד כן מהירושלמי דהכי מוכח נמי מש"ס דילן בעירובין במשנה וש"ס שם (דף צ"ח ע"א) ע"ש וידוע לחכמי האמת שיש מלאך א' נקרא ש"ד והוא שומר דפין על מי שמניח ספר פתוח ויוצא שמשכח תלמודו".

לגבי אורך השהיה. ראה בערוך השולחן שם: וכן המנהג ליזהר בזה ונ"ל דווקא כשיצא לרחוב אבל הנכנס מחדר לחדר או אפילו לחצר ולרחוב שלא על אריכת הזמן אין חשש בזה". אולם יש שכתבו להזהר בזה גם בזמן מועט.

ב. לא שמעתי מעולם שיש בזה איזה בעיה כשלהי.