הנחת דברי חול על ספרי קודש

שלום רב
ידוע סדר קדימות הנחת ספרי קודש ולא להניח חפץ עליהם אך לעיתים הדבר גולש למצבים שמעבר להנחת ספרים. לדוגמא: מי שיש לו בכיס המכנס סידור קטן בשקית וכעת הוא מקפל או מניח את מכנסיו למחר או שהולך איתם ברחוב האם יש להקפיד שלא יהיה מעל הסידור חפץ אחר (ארנק) וכן שהסידור לא יהיה הפוך ?

תשובה:

שלום רב

בס' גנזי קודש פרק ג סעי' כה כתב בשם הגר"נ קרליץ, שכלי או תיק שיש בו ספרי קודש מותר להניח עליו דברי חול, ומקורו בביאור הלכה בסי' מג עיי"ש. וראה בהערה שם שהמדובר בשקית שיש בה חלל ד' טפחים או לכל הפחות טפח. ומכל מקום יש ללמוד מכאן, שכיון שהנושא הוא בזיון ספרי הקודש, באופנים שלא נראה הדבר כבזיון כיון שכל דבר עומד לעצמו – מותר. ואפשר שגם כאשר יש לך סידור בכיס המכנסיים, כיון שהוא לא ניכר בחוץ והוא קובע מקום לעצמו, יש להקל להניח משהו על המכנסיים. אולם בתוך הכיס עצמו ודאי יש להקפיד. כמו כן יש להקפיד שלא יהיה הסידור הפוך.