החוק החדש המוצע לפינוי שוכרים סרבנים

שאלתי על הידיעה הבאה שהתפרסמה היום: "שרת המשפטים הגישה הצעת חוק שתאפשר פינוי כפוי על דייר המסרב לפינוי בינוי ללא עילה." מה דעת ההלכה על זה?

תשובה:

שלום רב,

מבחינה הלכתית ודאי שאין לזה תוקף. צריכים להבין, בפן ההלכתי מה שקובע הוא החוזה והסיכום בין הצדדים. אם הוא אינו מפנה את הדירה ודאי שאפשר להוציאו בכל דרך שבית הדין יורה להוציאו. הזכיות יתר שיש לשוכרים אינם מעוגנים ממש בהלכה. בנוסף, יש לדעת שהשאלה היא המשמעות "ללא עילה". הרי תמיד ישנה עילה ומי קובע מה נקרא עילה מוצדקת אני מניח שזה תלוי בשיקול דעתו של השופט ואם כך אפילו אם היינו אומרים שחוקים אלו שבאים לטובת האזרחים יש להם משקל של דינא דמלכותא. לזה לא יהיה כל משקל מצד זה, שהרי הכל תלוי בשיקול דעת השופט.ראה סי' קנד סעי' ג.

אגב, ביום העיון האחרון בנתיבות חיים דנו לגבי תמ"א 38, והעלו אפשרות לדון את הנושא מחמת החשש לרעידות אדמה אם אפשר לחייב כמו חיוב בני העיר בחומה או כל דבר שהוא הגנה לכולם.