סעודת שבת בבית הכנסת

שאלה:

שלום לרבנים האם בבית מדרש מותר לעשות ארוחת שבת עם הנשים של האברכיםוהילדים? 2 עם שאני בונה בית מדרש מותר לעשות על תנאי שיהיה מותר לאכול או אפילו בלי תנאי לב בית דין מתנה? תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה

לדעת השו"ע אין לערוך סעודת שבת בבית המדרש, וגם תנאי אינו מועיל, בודאי לא בארץ ישראל. אולם יש שהקלו בזה בסעודות מצוה ציבוריות כמו ברית מילה ופדיון הבן שמחמת הצורך של הציבור נהגו להקל לעשות אותם בבית הכנסת, וכן נהגו בקהילות החסידים לגבי סעודה שלישית, אבל סעודה עם הנשים והילדים מסופקני אם יש להקל בה, תלוי באופי הסעודה, שכן עיקר מה שהחמירו הוא משום שיש בזה קלות ראש. לכן מומלץ יותר למצוא איזה אולם סמוך, אבל אם אין כזה דבר ויש חשיבות רבה לסעודה שכזו מצד קירוב רחוקים וכדומה, יש על מי לסמוך להקל.

מקורות:

ראה שו"ע סי' קנא סעי' יא ומשנה ברורה שם, אולם ראה באגרות משה או"ח ח"א סי' מה שנהגו להקל בסעודות מצוה וסעודה שלישית.