ברכת המזון בשירותים – ההורים לא מרשים לברך

שאלה:

בס"ד
שלום וברכה
אני מראש מצטערת על השאלה. זה לא נעים לשאול אך אני מעזה כי חשוב לי לדעת את האמת.
נפגשתי עם אישה חרדית אשכנזייה , שסיפרה לי שהייתה לה ידידה חוזרת בתשובה שגרה עם אמא שלה בבית , והאמא לא הסכימה שהילדה( מעל גיל 12 ) תברך את ברכת המזון. והיה רב שפסק לה שמותר לה לברך ברכת המזון בחדר השירותים שבו יש אסלה. אני מתקשה מאוד להאמין שרב יכול להתיר דבר כזה.
אולי אני טועה ?
אשמח אם הרב יסביר לי . תודה רבה.

תשובה:

שלום רב

יש מקום להקל, משום שבשו"ע סי' פג סעי' ד כתוב שבית הכסא פרסאי שצואה מתגלגלת ונשטפת מיד מותר לומר בו קריאת שמע אם אין שם ריח רע. לגבי שירותים של זמנינו החמירו שלמרות שהצואה נשטפת יש לו את החומרא של בית הכסא כמבואר בשו"ת יביע אומר ח"ג סי' ב וציץ אליעזר ח"ז סי' ה ועוד,אבל מכל מקום בשעת הדחק כזו, כיון שברכת המזון היא מן התורה אני מבין את הוראת אותו רב להתיר בסיטואציה כזו לסמוך על דברי השו"ע הנ"ל. אבל למעשה כיון שלא חסר עיצות, אני בטוח שלא רודפים אחריו לכל מקום, הוא יכול לברך בחדרו, ואפילו בדיעבד מחוץ לבית, לכן לא הייתי מתיר זאת.

בכל מקרה זו שאלה מתוקה של ילד יהודי אמיץ..

יום נעים.