הרחקה מפח אשפה שפתוח בשבת

שאלה:

צהריים טובים כבוד הרב
1. אם יש לי בבית משהו מסריח מהדברים שצריכים להרחיק מהם 4 אמות ממקום שכלה הריח נגיד, ואני לא יכול לכסות אותו כרגע, אז האם מספיק להרחיק ממנו 4 אמות ממקום שכלה הריח בשביל לומר דברים שבקדושה?
2. מה לגבי פח אשפה שהוא רק שקית אשפה בלי כלי מיוחד לאשפה ששמים בתוכו את השקית, אלא הוא מונח כמעט תמיד בימות החול ובשבת, בתוך מגירה, והמגירה פתוחה בשבת וגם השקית פתוחה.
האם אפשר לומר דברים שבקדושה ליד זה? או צריכים להרחיק? כי אם אני אתכופף להריח (וניסיתי את זה) זה לא מריח טוב. לא זוכר אם צריך להצמיד את האף ממש, או כמה סנטימטרים שלא יודע את השיעור שלהם.
2, א' – ומה אם כן נודף ממנו ריח רע למרחק של כמה מטרים?

תודה רבה כבוד הרב, שבת שלום

תשובה:

שלום רב

  1. לא הבנתי את השאלה, אם מדובר במשהו שאפשר להרחיק ממנו ד' אמות ממקום שכלה הריח ולומר דברי קדושה, אז למה אתה מסופק בכך אם ניתן לעשות זאת?
  2. בעקרון פח אשפה ביתי לא משאירים בו שיירי אוכל זמן רב, כך שזה לא ממש רקוב ומותר לומר לידו דברי קדושה.
  3. אם נודף ריח רע אל תאמר שם דברי קדושה.

אגב אם יש לכם עירוב טוב באיזור מותר להוציא פח אשפה שמפריע ומריח לא טוב החוצה לפח הראשי ברחוב.