שאלות בענייני כלאים ועקירת עצים

שאלה:

בס"ד
כבוד הרבנים שלום,
שאלתי היא בענייני כלאיים וצמחייה בחצר.
אני מתנצל מראש על השאלה הארוכה והמפורטת, אבל היות שמדובר אולי באיסורי דאוריתא, אשתדל לפרט עד כמה שאוכל באופן ברור.

לאחרונה נכנסנו לדירה שקנינו מדיירים קודמים, ולדירה יש חצר גדולה עם הרבה צמחייה:
• עצי פרי: גפנים, לימון, תפוז סיני, קלמנטינות, פומלה, רימון.
• תבלינים: זעתר, לימונית וכדומה.
• פרחים כגון ורדים.
• עצי סרק.
אני מניח שיש לנו בעיה רצינית של כילאיים בחצר ובמיוחד כלאי הכרם.
אנסה לתאר את מבנה הגינה בהתאמה לכל אחת מהשאלות, בתקווה שאצליח.
1) לגבי הגפן :
בפינת החצר יש סוכת ברזל קטנה (כמו אלו שבונים בסוכות) ובכל אחת מארבע פינותיה גדלה גפן שמטפסת על ברזלי הסוכה, ויוצרת סוכת גפנים מוצלת.
המרחק בין גזעי הגפנים הוא בין 2 מטרים ל-2.4 מטרים.
אחת מהגפנים היא בעצם שני גפנים שהגזעים שלהם יוצאים מהאדמה במרחק של עשרה ס"מ זה מזה. הגזעים עולים כלפי מעלה ביחד כשהם מסובבים זה סביב זה.
גם בשתי פינות אחרות של הסוכה יוצאים מהאדמה יותר מגזע אחד, אלא ששם זה נראה כמו גבעולים חדשים שיצאו מהאדמה מתוך גפן האם.
בסיכומו של דבר, אם נחשיב רק את הגזעים הגדולים, יש חמישה גפנים סה"כ (כששתיים מתוכם גדלות יחד כאמור).
שאלה ראשונה – האם זה נקרא כרם, או גפנים בודדות ?

מתחת לאחת הגפנים יש עשבי תיבול, כגון זעתר. ויש כרגע על הגפן אשכולות ענבים זעירים בגודל של מילימטר, שעתידים לגדול לאשכול ענבים.
שאלה שניה – האם עלי לתלוש את התבלינים?
שאלה שלישית – האם הענבים לכשיגדלו יהיו מותרים באכילה ?

קרוב לגפן גדל עץ לימון. הגזע שלו במרחק של 2.60 מטר מהגזע של הגפן הקרובה אליו. והענפים שלו נוגעים בענפי הגפן. אני מניח שתוך כמה שבועות הגפן תטפס על הלימון.
שאלה רביעית – מה הדין לגבי הלימון? האם לחתוך את הענפים? או את כל העץ? או את ענפי הגפן? או שאפשר לקיים כך?
שאלה חמישית – מה דין הלימונים שעל העץ? למעשה כבר אכלנו את רובם, אבל הגפן אז נראתה מתה, אלא שבשבועיים האחרונים הגפן החלה ללבלב במהירות וראינו את גודלה?

2) לגבי עצי פרי מסוג רימון, לימון, קלמנטינה וכד':
יש כמה עצי פרי במרחקים שונים זה מזה כאשר המרחק הקצר ביותר הוא כ-1.5 מטר (בין הרימון לקלמנטינה).
שאלה שישית – האם יש כלאים בין עצי פרי שאינם גפן?

מתחת לחלק מעצי הפרי גדלים תבלינים.
שאלה שביעית – האם זה כילאיים וצריך לתלוש? או אפשר לקיים? ומה דין הפירות?

3) לגבי עצי פרי שאינם נותנים פרי, עצי פרי שמטפס נטפל אליהם, ועצי סרק:
אנחנו רוצים להשקיע בלסדר ולטפח את החצר מחדש, ולנטוע עצים חדשים במקום אלו שאינם נותנים פרי, לאו דווקא באותו מקום.
שאלה שמינית – האם מותר לעקור עצי פרי שאינם נותנים פרי, על מנת להחליפם בכאלו שכן נותנים פרי ?
שאלה תשיעית – האם מותר לעקור עצי סרק שמפריעים לנו על מנת לעצב את החצר מחדש?
שאלה עשירית – האם מותר לעקור ורדים, תבלינים, צמח אלוורה, ומטפסים, על מנת לעצב את החצר מחדש?

יש עץ רימון קטן, שצמח כנראה לבד בלי שנטעו אותו. הוא נראה די צעיר (כנראה ערלה). על הרימון הזה גדל מטפס טפיל שמשתלט עליו. קשה עד בלתי אפשרי לעקור את המטפס בלי לגעת ברימון.
שאלה אחרונה – במידה ואסור לעקור רימון, האם הטפיל הזה מתיר לעקור את כל הרימון כדי להיפטר מהמטפס?

בתודה מראש ובכבוד רב,
ויישר כח על כל פעולותיכם.
ר.נ.

תשובה:

שלום רב,

קיבלנו את תשובתו של הרב שאול רייכנברג שליט"א (מבית המדרש להתיישבות מחבר הספרים משפטי ארץ ועוד):

א. זה לא נחשב כרם, לכרם יש תנאים או חמשה גפנים ומסודרים שניים כנגד שניים ואחד יוצא זנב, או שורה אחת של חמשה גפנים מודלים ובכל מקרה המרחק בין הגפנים צריך להיות לפחות ד' אמות.

ב. ג. אם יש שם יותר ממין אחד של עשבי תבלין ואני מניח שזה לא רק מהשנה, ואם הם סמוכים ו' טפחים לגזע הגפן גם את הגפן צריך לעקור. נא לעדכן אותי אם סמוכים לגזע הגפן ואם לא האם יש י' טפחים מהירק לגפן שמעליו. בכל מקרה את עשבי התבלין צריך לעקור מיד.

ד. ה. אין בעיה בין הגפן והלימון אין צורך בהרחקה בין עצים, והגפן יכולה גם לטפס על הלימון.

ו. כאמור אין כלאים בין שני עצים ואף בין גפן לעצים אחרים.

ז. אין כלאים בין עצים אחרים לעשבי תבלין, אבל יש כלאים בין שני מיני עשבי תבלין וצריך להרחיק ביניהם 15 ס"מ צריך לעשות זאת מיד.

ח. עצי פרי שלא נותנים פרי למרות שמטפלים בהם כדרך שמטפלים בעצים מותר להחליפם בעצים אחרים, אך אם הם לא נותנים פרי מחוסר טיפול, אסור לחליפם ויש לטפל בהם ויחזרו לתיקנם.

ט. עצי סרק מותר לעקור.

י. ורדים ותבלינים וכד' מותר לעקור.

יא . תמיד יש דרך לסלק את הטפיל המטפס בלי לעקור את הרימון. אם צריך לחתוך ענפים מהרימון זה מותר אך לא לעוקרו.

בברכה, הרב שאול רייכנברג

הצטרף לדיון

3 תגובות

  1. בס"ד
    תודה רבה לרבנים שליט"א על התשובות המקיפות והמהירות.
    לגבי הגפן והתבלינים:
    מתחת לגפן יש שני צמחי תבלין שלא נראים אותו דבר אבל יש להם את אותו ריח. כנראה שני זנים של איזוב\זעתר.
    הזעתר האחד קרוב לגזע פחות משישה טפחים וגם אחת הזמורות של אותו גזע, ממש נוגעת בזעתר.
    והזעתר מהסוג השני אמנם רחוק מהגזע, אבל מעליו יש ענף של גפן שמגיע מאותו גזע, ונמצא בגובה של פחות מעשרה טפחים מעליו. ובנוסף, הזעתר מהסוג השני קרוב לגזע אחר במרחק של פחות משישה טפחים.

    הערה: הגזע המדובר, שהזעתר קרוב אליו פחות משישה טפחים, הוא אחד משני גזעים סמוכים מאד זה לזה כמה סנטימטרים, כמו שכתבתי בשאלות למעלה. אלא שגזע אחד גדל לכיוון הנגדי לתבלינים ולא מודלה מעליהם כלל. עם זאת, יתכן שהוא בעל שורשים משותפים לחברו הסמוך אליו (רק הערכה, לא בדקתי).
    מה עלי לעשות?

    יישר כח גדול על מפעלכם!
    ר.נ.

  2. את הזעתר הקרוב תוך ששה טפחים לגפן או שהגפן מאהילה מעליו יש לעקור מיד ולא להשתמש בו. אני עדיין שוקל האם לא צריכים לעקור גם את הגפנים הסמוכים לזעתר. ואשיב על זה בקרוב.

  3. אם המקום שהזעתר יוצא מהאדמה הוא תוך 48 ס"מ למקום להגפן יוצאת מהאדמה, הרי אותה גפן נאסרת וצריך לעוקרה אך רק אם ידוע שזה היה כך גם בשנה שעברה כאשר גדלו ענבים על הגפן. אם הזעתר רחוק יותר או שיש ספק על שנה שעברה, אפשר להשאיר את הגפן. בברכה ש. רייכנברג