האם מותר לתת הלוואות מקופת בית הכנסת?

שאלה:

האם מותר לגבאי בית הכנסת להלוות כסף למתפלל בית הכנסת מקופת בית הכנסת?

תשובה:

שלום רב

כסף שנתרם לבית הכנסת ניתן לצרכי בית הכנסת והקהילה בלבד ולא לצורך הלוואות. זה ברור שכך היתה דעת הנותנים ואין כל מקום לספק בדבר. לכן למרות שהגבאים ממונים ומוסמכים לפעול עם הכסף לצרכי בית הכנסת והקהילה כראות עיניהם, אין להם כל רשות לתת ממנו הלוואות אלא אם כן ישנה החלטה כזו או שהקהילה פותחת קרן הלואוות לאנשי הקהילה.

ראה בית יוסף בסי’ רנט בשם הרשב”א [ראה שם מדעת המקילים לשנות את יעוד הכספים, אבל שים לב שגם לדעתם זה רק בגבאי שמי שנותן לו את הכסף סומך עליו שישעה בו את הראוי ולא נותן דוקא בגלל עני מסויים, אבל כאשר הכסף ניתן לצורך מסויים ויש אומדן דעת שהנותנים רוצים שיעשה בו הדבר הזה, אין רשות לשנות].