מה שיעור הדפנות המועט ביותר להכשר הסוכה?

שאלה:

שלום מה הדין בסוכה ש2 מהדפנות הם באורך 3 מטר כל אחד וה3 טפח האם מותר לשבת גם בחלק שאין נגדו מאותה דופן.

תשובה:

שלום רב,

כמובן מותר לשבת בכל שטח הסוכה, אולם הכנתה של סוכה זו אינה פשוטה כל כך כפי שמתואר בשאלה. שכן במקרה שהדופן השלישית היא רק טפח, יש לעשותה טפח מרווח [מעט יותר מטפח], ולהעמידה בריחוק מעט פחות משלושה טפחים סמוך לאחת הדפנות הגדולות [העשויות בזוית כמו משולש] כך שעל ידי דין לבוד נחשב הדבר שיש כאן ארבעה טפחים תחומים, ולאחר מכן ליצור צורת הפתח מהטפח הזה עד סוף השבעה טפחים שיעור דופן, וכן פסק המשנה ברורה על פי הגר"א, ויש אומרים עד קצה הסוכה בסוף ה3 מטרים, וכן דעת החזון איש. ולכן, אם לא עושים טפח בלבד אלא שבעה טפחים, לדעת המשנה ברורה אין צורך בצורת הפתח כלל.

מקורות:

ראה סוכה ז א, שער הציון וביאור הלכה בסי' תרל סעי' ג, וחזון איש בסי' סה ס"ק ח.

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. אני חוזר ושואל כאשר התמלא התנאי הנל ויש דופן שלישית על ידי צורת הפתח האם יהיה מותר לשבת אחרי הצורת הפתח כי 2 הדפנות האחרות ארוכות כל אחת 3 מטר

  2. לא. הרי לשם כך, צריך את כל החשבון הנ"ל. אם היה אפשר לשבת מעבר לדופן השלישית, מדוע שלא נסביר את הכל כפשוטו 2 והשלישית טפח בלי לבוד וצורת הפתח. דווקא בגלל שצריך רוחב של ז' טפחים יש את כל החשבון הנ"ל. כלומר, לא ניתן לשבת מעבר לזה.

  3. אם אני מבין אם רצוני לשבת גם מעבר לכך אז האם עליי להמשיך את צורת הפתח עד מקום שארצה איך עליי לנהוג אם אני רוצה לשבת גם מעבר לשם