איסור כלאיים

מה זה המושג כלאיים ?

ומה ההבדל בין החיות הבהמות והעופות לבין פרי העץ והאדמה בנושא כלאיים .

תשובה:

שלום רב.

איסור כלאיים ענינו עירוב מינים שונים מן הצומח והחי, לדוגמא זריעת שני מיני זרעים בשדה אחת, הרכבה של שני אילנות, וכן עבודה חקלאית באמצעות שני בעלי חיים ממינים שונים. ישנם בתורה ארבעה איסורים בכלאיים: כלאי זרעים, כלאי הכרם, כלאי בהמה וכלאי בגדים (שעטנז), לכל איסור ואיסור יש דינים אחרים, והמשותף שבהם הוא רק שכולם מותרים כל אחד בפני עצמו ואסור לערבו עם חבירו.

בבעלי חיים ישנם שני איסורים, יש איסור להרביע ממין אחד על מין אחר, ולחרוש בשני מיני בעלי חיים שונים כשהם קשורים יחדיו.

בכלאי זרעים האיסור הוא לזרוע במקום אחד שני מיני זרעים הראויים למאכל אדם בלא הפסק ביניהם (פרטים הנצרכים לשם ההפסקה ארוכים הם ומפורטים במסכת כלאים), איסור כלאי זרעים קיים רק בארץ ישראל.

בכלאי אילנות אסור להרכיב חלק מעץ בעץ ממין אחר, וכן ירק באילן או אילן בירק (זרעי אילנות מותר לערב עם זרעים אחרים למעט גפן). איסור הרכבת אילנות נהוג גם בחוץ לארץ. ישנו איסור נוסף של כלאי הכרם המיוחד לענבים שאסור לזורעם בסמוך לזרעים אחרים ללא הפסקה (המפורטת אף היא במסכת כלאיים)