כמה לטרוח כדי לסמוך גאולה לתפילה בערבית?

שאלה:

שלום וברכה !
א) מבואר בפוסקים לעניין ק"ש של ערבית בגלל שדין סמיכת גאולה לתפילה אינו כמו בשחרית אשר על כן מי שנכנס ומצא ציבור שעומדים לתפילת עמידה שיתפלל עמהם ואח"כ יקרא ק"ש שאלתי האם זה רק במקרה שלא ימצא בשום אופן מניין אח"כ או שניתן להקל לו כל שזה טירחה בשבילו אח"כ לחזור לביהכנ"ס ( למשל בציור שהמניין מאוחר )ובאמת מה גדר הטירחה שבגללה נתיר לו ?
ב) באופן דומה לגבי ספרדי שבדר"כ מתפלל מנחה קטנה בגלל דעת המחבר שנוקט במתפלל מנחה גדולה שיצא היינו לשון דיעבד וכן יש חלק מהפוסקים הספרדים שכך מורים האם כשיש לאדם טירחה להתפלל בזמן מנחה קטנה האם גם לשיטתם נקל לו להתפלל מנחה גדולה ושוב א"כ מה גדר הטירחה ?
בברכת התורה ויישר כוחכם

תשובה:

שלום וברכה

א. קשה לתת גדר ברור, כאשר זו טירחה רבה בשבילו יש להקל, אבל אם יש מנין בשעה סבירה, ראוי שיחזור שוב לבית הכנסת, משום שלדעת המקובלים אין להפוך את הסדר ולדעתם עדיף להפסיד תפילה בציבור ולא לשנות, ראה כף החיים סי' רלז ס"ק כב.

ב. גם בענין זה אין גדר ברור, למעשה התקבל בישיבות שכדי למנוע ביטול תורה אחה"צ מתפללים מנחה גדולה באופן קבוע.