שאלה:
לצורך הקפדה על השלכת לחם וכו' לאשפה בצורה מכובדת, אנו תולים שקית על ידית דלת המטבח ולשם משליכים שאריות וכו', וכשמצטבר – מכניסים לשקית נוספת וכך משליכים. התעוררנו לחשוב האם יש בכך ביזוי מכיוון שראינו שיש להימנע מתליית לחם. האם יש בכך בעיה?
תשובה:
ידוע הפסק של הגרב”צ אבא שאול באור לציון ח”ב סי’ יב סעי’ יח שאסר לתלות תיק אוכל על מתלה [והתיר זאת רק למלמד או הגננת כיון שהפת לא שלהם], כך שאין לתלות לחם על הידית של הדלת.
לגבי השלכת לחם לאשפה, ראשית צריך להשתדל שלא ישאר… חז”ל החמירו בביזוי לחם יותר משאר מאכלים ואמרו שבהשלכתו אפילו שאינו נפסד על ידי כך עלולים לבוא חלילה לידי עניות. אעפ”כ מנהג העולם שאם נשאר לחם והוא עתה יבש קצת ולא רוצים עוד לאוכלו, להקל לעוטפו בשקית ניילון נקייה רצוי שאינה שקופה ולהשליכו לאשפה.
מקורות:
על חומר האיסור לבזות לחם, ראה ברכות נב ע”ב פסחים קיא ע”ב וחולין קה ע”ב, ובזוה”ק פ’ פנחס רמד ע”א. בבן איש חי פ’ פנחס אות יב הזהיר את מוכרי הלחם שיטאטאו את מקומו לאחר המכירה שלא יבואו בני אדם לדרוך על הפירורים ויכשלו בכך.
בס’ וזאת הברכה פרק ב הביא מכמה מגדולי הזמן שפסקו, שכאשר הלחם אינו ראוי עוד לאכילה ניתן להשליכו בתוך שקית, כמו שמצינו בשביעית ומעשרות.
אז לשיטת הגרב”צ אבא שאול,
גם אסור לתלות על מתלה,
תיק תפילין כאשר התפילין בתוכו?
שהרי קדושת תפילין גדולה מקדושת לחם.
ורשום:
כאשר התפילין מונחים אפילו בתוך תיק הרגיל שלהם,
מותר לתלותם על גבי וו,
וכן נהגו בהרבה מקומות,
ואין בכך כל חשש.
קישור לתשובה באתר דין:
https://din.org.il/2011/12/07/%D7%AA%D7%9C%D7%99%D7%99%D7%AA-%D7%AA%D7%A4%D7%99%D7%9C%D7%99%D7%9F-%D7%A2%D7%9C-%D7%95%D7%95-%D7%A9%D7%9E%D7%97%D7%95%D7%91%D7%A8-%D7%9C%D7%A7%D7%99%D7%A8/
תודה.
הערנו על דבריו אלו בדיוק בשאלתך כמה פעמים באתר וזה אכן צ"ע.
בספר וזאת הברכה שם שציינתם אחר שהביא את דברי הגרב"צ אבא שאול, הביא מהגרי"ש אלישיב הגרש"ז אוירבעך ועוד שסוברים שמותר לתלות לחם כיון שאורחיהו בכך.
ומדוע בחרתם לפסוק בזה כהגרב"צ נגד רוב הפוסקים המתירים זאת.
הערה נכונה, פשוט סברתי שבדבר שקל להקפיד בו א"צ לבוא במחלוקת, אבל אכן הערתכם אמת.
יישר כח!!!
השאר תגובה