שאלה:
לכבוד הרבנים החשובים שיחיו,
בעזרת השם מחר, יום ד' ניסן, שהוא יום הולדתי ה-32, אני מתכנן להתחיל להניח תפילין דר"ת, כפי שקיבלתי בל״נ על עצמי.
ברצוני לשאול מספר שאלות בעניין:
א'. האם יש לברך "שהחיינו" כאשר מניחים תפילין חדשות?
ב'. מתי הזמן המומלץ להניח את התפילין דר"ת – האם עדיף להניחם בובא לציון או אולי עדיף להניחם לאחר התפילה?
ג'. בעניין הנחת תפילין בראש חודש: מתי הזמן הנכון להניח אותם, והאם ניתן להניחם לאחר תפילת מוסף, לכתחילה?
ומה כדאי להתחזק ביום זה?
אשמח לקבל את תשובתכם.
תודה רבה
תשובה:
שלום וברכה ידידי, מזל טוב וכל הברכות!
לא מברכים שהחיינו על תפילין חדשות, אם יהיה לך בגדר חדש או פרי חדש לכוון גם על התפילין, מה טוב..
ראה בסי' כב שם הובאה המחלוקת בפוסקים האם ילד בר מצוה שמתחיל להניח תפילין לראשונה מברך ברכת שהחיינו או לא. והלכה למעשה כתב שם בביאור הלכה שיברך על בגד חדש. וגם בנושא של תפילין חדשות ברור שאינו מברך למרות שעל טלית חדשה הוא יכול לברך שהחיינו. ראה שם בישועות יעקב שכתב שהחילוק הוא שתפילין המצוה היא רק להניח ולאו דווקא לרכוש ושיהיה לו תפילין. אבל בטלית יש לברך לא על המצוה אלא על הבגד החדש שיש לו.
הזמן הראוי להניח תפילין רבינו תם לכתחילה, הוא לאחר שכבר גמרת עם תפילין של רש"י אשרי ובא לציון וקדיש תתקבל. והטוב ביותר, לאחר שחרית, בנחת, לומר איתם קריאת שמע. אמנם אם אין לך זמן תניח לפני אשרי ובא לציון.
קטונתי מלומר לך הצעות לקבלות טובות, כל אדם יודע מה כדאי לו להתחזק, ואין דבר יותר יפה מעוד קצת לימוד תורה.
בראש חודש: לכתחילה כדאי להשתדל להניח תפילין של רבינו לפני מוסף, כדי להרויח דעת המקובלים שסברו שאין זה זמן תפילין כל היום ממוסף ואילך, אבל מי שלא הניח יכול להניח, ועדיף אחרי זמן מנחה.
בהצלחה
מקורות:
לגבי ראש חודש יש מחלוקת בין גדולי המקובלים: בשו"ת רמ"ע מפאנו סי' קח ובשערי תשובה סי' כה בשם החיד"א מחזיק ברכה שם ס"ק יג ועוד, ההקפדה היא רק בשעת תפילת מוסף עצמו, אבל לאחר התפילה אפשר להניח שוב תפילין. אולם הכף החיים שם ס"ק צן הביא מהרש"ש שאין להניח עד מנחה, כי הרשימו של מוסף נשאר עד זמן מנחה, וראה בכף החיים שאילו היה החיד"א רואהאת דברי הרש"ש היה חוזר בו. וכן דעת הבן איש חי ויקרא סעי' יח.ושיטה שלישית בפרי עץ חיים שער יט בשם רח"ו שכל היום אין להניח. כמובן כל זה הוא על פי סוד, על פי פשט אין בזה כל איסור. אלא שאלו המניחים תפילין דרבינו תם יקפידו להניח לפני מוסף אם אפשר, כדי להרויח את שיטת המקובלים, ואם לא הספיקו לא יפסידו בשביל זה מוסף בציבור.