שאלה:
שלום!
אסביר בארוכה כדי שיבואר בקצרה.
קניתי דירה והקבלן איחר במסירתה במספר חודשים. לפי החוק והחוזה הקבלן מחוייב בדמי שכירות 150%.
תבעתי אותו בבית דין רבני ולא רצה, ואז בתביעה קבוצתית בבית משפט פטרו אותו מתשלום של כחודש ימים, באופן שהתובעים יקבלו כ-100% מהרווח הכולל באם אקבל ריבית (נראה לי שקוראים לזה ריבית פיגורים).
לדעתי לפי שורת הדין והמשפט לא היה נכון לקבל את טענותיו, והשופטת פסקה כך רק כדי להגיע לסוג של פשרה (אף שהיא לא אמרה את זה במפורש, זה די ברור שזה כך).
האם במצב זה מותר לקבל את הריבית פיגורים כמו שאר הלקוחות (בסופו של דבר זה פחות מסכום החיוב שאני חושב שמגיע לי, ואין דרך נוספת לברר).
לא ידוע לי שיש היתר עיסקא בחברה.
בנוסף האם הרב מכיר שיטות שריבית פיגורים אינה ריבית, אלא רק מייצגת את שווי הכסף דומה יותר להצמדה. זו לא באמת ריבית שהייתי מקבל אם הייתי משקיע אלא הרבה פחות (זה מאד הגיוני לדעתי, אבל לא מצאתי מישהו שכותב זאת במפורש).
תודה רבה
תשובה:
שלום וברכה,
מותר לך לקבל את כל מה שפסקו בבית משפט.
בהצלחה.
מקורות:
ראשית כל ריבית פיגורים יש בזה איסור ריבית. ונחלקו הצמ האם מותר להוסיף את המדד של המטבע, וכיון שבמקום של איסור ריבית מקובל להחמיר ולאסור להצמיד את החוב למדד – ראה נתיבות שלום סימן קסה באורך.
נחלקו הפוסקים במקרה שיש היתר לפנות לבית משפט, ובית משפט פסקו לשלם ריביות האם מותר לגבות את הריבית או לא. במקרה שלך שבית משפט הציע פשרה ולא פסקו את החוב והוסיפו ריבית, לכו"ע מותר לגבות גם את הריבית, מאחר והריבית היא כחלק מהפשרה ולא בתור ריבית. ובפרט שלדעתך החוב הוא גבוה יותר, ואין לך אפשרות לתובעו בבית משפט, שאתה יכול לגבות את הריבית בתור חלק מהחוב ולא בתורת ריבית.
רק להבהיר:
בית המשפט כתב פסק דין ולא פשרה. עם זאת, בעיניי מדובר בסוג של פשרה (ראיות הנתבע וטענותיו היו חלשות מאד, לא ניכנס לזה כרגע).
למרות שהשופטת לא אמרה מפורשות שזו פשרה – אני משוכנע שזו פשרה.
פסיקתכם עדיין במקומה עומדת גם במצב כזה?
אם אתה חושב שהוא חייב לך יותר ממה שפסקו בבית משפט מותר לך לגבות את הריבית בתור חוב שאתה סבור שהוא חייב.
השאר תגובה