שאלה:
ברצוני להעביר שאלה לרב:
שלום הרב, מקווה שאני בחרתי בנושא הנכון להפניית שאלה כי לא מצאתי קטגוריה מתאימה ברשימה שהצגתם.
שמי שי, ואני כותב לך בעיקבות סוגיה שאני מתקשה מאוד להבין בתורה ולמצוא תשובות ממוקדות לגביה.
רציתי לשאול לגבי סוגיית מתן תורה היכן איפה ובאיזה אופן ניתנה התורה (שבכתב ושבעל פה)?
שאלתי מספר רבנים ולא בדיוק ידעו להשיב לשאלתי זו מדוע הדעה הרווחת ביהדות טוענת טענה נחרצת שכל התורה כולה ניתנה בסיני גם תורה שבכתב וגם תורה שבעל פה וגם כל החידושים העתידיים ותרי"ג המצוות?
מדוע חז"ל כינו את חג השבועות כחג מתן תורה כאשר יש הרבה תמיהות היכן בדיוק ניתנה התורה שבכתב?
אפרט קצת מהתמיהות שגורמות לי להעלות אליך שאלה זו.
הדבר היחיד שהתורה שבכתב מפרטת שניתן בהר סיני אלו 2 לוחות אבנים עם עשרת הדיברות ולא כתוב בתורה שבכתב שגם ספר התורה כולו ניתן במעמד הר סיני.
היחיד ששמעתי אותו מדבר בסוגיה הזאת היה הרב אמנון יצחק שטען פעם באחד השיעורים שלו שהתורה שבכתב לא ניתנה בסיני אלא ניתנה במידבר לאחר מעמד הר סיני בצורה של מגילות וגם זה לא במעמד בודד (אם אני זוכר נכון) אלא במספר פעימות ומצד שני הוא גם טען וסתר את מה שאמר לגבי זה בשיעור אחר כשטען שכן כל התורה (תורה שבכתב+תורה שבעל פה+כל תרי"ג מצוות) אכן ניתנו במעמד הר סיני.
אבקש שלפני שתגבש תשובה בנושא נאמת קודם סדר אירועים מה מתרחש לפני מה:
1.בתחילה היה מעמד הר סיני (שבמעמד זה גישת היהדות טוענת פה נחרץ ששם ניתנה כל התורה כולה, למרות שתורה שבכתב לא מפרטת מה ניתן שם בדיוק מלבד 2 לוחות אבנים).
2.לאחר מעמד הר סיני מתרחש אירוע "מי מריבה"
3.לאחר אירוע "מי מריבה"- משה רבנו מתפלל מניין 515 תפילות לקדוש ברוך הוא בתחינה להכנס לארץ ישראל חרף הגזירה.
4.לאחר 515 התפילות של משה רבנו (שמסופר בתחילת פרשת ואתחנן) משה רבנו נפטר מן העולם ונקבר בגיא מול בית פעור ועם ישראל בוכים אותו במשך שלושים יום- כפי שנכתב בפרשת "וזאת הברכה".
אז אני מנסה להבין את הדברים בצורה הכי פשוטה וברורה שיש:
אם אתה מסכים איתי כבוד הרב על הסדר אירועים שפירטתי למעלה שהוא נכון מה קדם למה אז אבקש שבתשובתך לא תכתוב "אין מוקדם או מאוחר בתורה" כי אין מוקדם או מאוחר זה רק לגבי סדר פרשיות שבתורה ולא לגבי סדר אירועים וזה ממש לא יכול לענות על השאלה של לגבי מעמד הר סיני היכן ניתנה תורה שבכתב.
אפרט את הסוגיה למה אני מתקשה לקבל את הטענה שכל התורה ניתנה במעמד הר סיני- כי זה פשוט לא מסתדר לי מבחינת סדר אירועים.
במידה שאתה מסכים עם 4 סדרי האירועים שכתבתי למעלה מה קדם למה……אז השאלה שלי היא פשוטה מאוד:
מדוע לאחר מעמד הר סיני (שבה נטען שניתנה התורה כולה) משה רבנו בוחר להתפלל 515 תפילות שהתוכן של התפילות האלה (שהקדוש ברוך הוא יכניס אותו לארץ ישראל) הן הפך גמור ממה שפסקה התורה? הרי התורה פסקה- ויקבור אותו בגיא מול בית פעור ולאחר מכן- ויבכו אותו שלושים יום.
ואנחנו יודעים שאסור לשנות פסוקים בתורה. אז מה בדיוק משה רבנו ניסה להשיג ב 515 תפילות שלו אם לכאורה הוא קיבל את כל התורה בסיני והוא כבר ידע איך תיראה הפטירה שלו?
ולא נשמע לי הגיוני שגדול הנביאים משה רבנו ניסה לשנות פסוקים בתורה (כי אם הקדוש ברוך הוא היה נעתר לתפילה שלו ומכניס אותו לארץ אז היה צורך לשנות את הפסוקים שבתורה- "ויקבור אותו בגיא מול בית פעור" , "ויבכו אותו שלושים יום"), פשוט הרבה יותר קל לי להאמין שלא באמת כל התורה כולה אכן ניתנה במעמד הר סיני כפי שטוענים, ומשה רבנו לא באמת ידע מראש איך תראה פטירתו (40 שנה רטרואקטיבית למעמד הר סיני), מאשר שמשה רבנו גדול הנביאים ניסה לכאורה לשנות פסוקים בתורה שכבר ניתנה רטרואקטיבית ל- 515 תפילות שלו.
וזה לא רק ה 515 תפילות. זה עוד הרבה סיפורים נוספים התורה שבכתב מפרטת שקורים לאחר מעמד הר סיני: הקמת המשכן, המרגלים, מי מריבה. באיזור 70% מהתוכן של התורה שבכתב מדבר בכלל על אירועים שקורים לאחר מעמד הר סיני? איך זה הגיוני שמספרים לאנשים באופן ממוקד את העתיד שלהם ואם ידעו שזה דברים עתידיים שיקרו ויכעיסו את הקדוש ברוך הוא כמו סיפור המרגלים ומי מריבה אז למה הם עשו דברים אלו בפועל ולא ניסו למנוע אותם על מנת שלא לחטוא?
גם לגבי תורה שבעל פה וחידושי סופרים שטוענים שגם זה הכל ניתן בהר סיני נשמע לא הגיוני כי הרבה ספרים מתורה שבעל פה מבארים פסוקים על תורה שבכתב (שבתורה שבכתב בערך מעל 70% מתוכה מדברת על אירועים שקורים לאחר מעמד הר סיני).
אז השאלה שלי הרב היא די פשוטה.
איזה הסבר הגיוני השכל הפשוט יכול להבין שכל התורה שאנחנו מאמינים שהיא תורת אמת לאמיתה אכן ניתנה כולה במעמד הר סיני?
איזה הסבר יש לכך שתורה שבכתב טרם ניתנה מפרטת סיפורים עתידיים ועוד מעבר לזה כותבת אותם גם בלשון עבר כאילו שזה כבר אירוע שהתרחש בעבר ולא משהו שצפוי להתרחש בעתיד?
ככה שאשמח לשמוע את הדעה וההסבר שלך לגבי התורה שבכתב היכן מתי ובאיזה אופן היא ניתנה (דרך מגילות או דרך ספר תורה או שגם התורה שבכתב כביכול ניתנה בעל פה ורק לאחר מכן תרגמו אותה לכתב)?
אני שואל אותך את זה כי אני עדיין לא מצליח להבין את התורה בצורה נכונה לצערי, פשוט אני מחפש את ההיגיון שיישר את מה שהשכל יכול להבין בצורה מקובלת על הדעת.
אשמח לשמוע ממך הסבר מובן לגבי הסוגיה הזאת של תורה שבכתב.
כי ההיגיון שלי מצביע שבמצב שכזה שהתורה שבכתב כותבת נתונים מדוייקים לגבי העתיד אז פשוט לא יכול להיות שהיא ניתנה כולה במעמד הר סיני. ובמידה שתורה שבכתב לא ניתנה בהר סיני אז מדוע חז"ל כינו את חג השבועות כחג מתן תורה?
תודה שוב על העזרה והזמן כבוד הרב, שהשם ישלח לך נחת, בריאות והצלחה.
תשובה:
שלום וברכה
למעשה מחמת האריכות אני לא משוכנע שהבנתי הכל, אבל לעצם שאלתך הרי הגמרא דנה בכך בפירוש במסכת גיטין בדף ס ע"א, שם נחלקו אמוראים האם התורה ניתנה מגילות מגילות, או שהתורה ניתנה חתומה, ללא חילוקי אותיות, והביאור שלה ניתן באופן סדיר לפי סדר המאורעות לאורך כל ה40 שנה שהיו במדבר. כך שברור, שלדבי כל מה שנוגע למאורעות שהיו לעם ישראל במשך השנים, הם לא קיבלו במובן הפשוט של המילה את הכל בסיני.
יחד עם זה, יש בתורה לא רק מאורעות, אלא גם מצוות… ובכל תרי"ג מצוות הם נצטוו מיד לאחר קבלת התורה, אלא שכאן אתה שואל, הרי במתן תורה קיבלו רק עשרת הדיברות?! אז נכון, הדברים ידועים מכל המפרשים שעשרת הדיברות אינן רק עשר מצוות, אלא הן כוללות ורומזות לכל תרי"ג המצוות שבתורה, אבל עדיין, כיצד התבארו הדברים לעם ישראל?!
בענין זה מפורש בתורה ובדברי חז"ל, שמיד לאחר מתן תורה עלה משה רבינו להר סיני ובעצם לשמים ארבעים יום וארבעים לילה "לחם לא אכלתי ומים לא שתיתי", ושם הוא למד מםפי הגבורה את כל תרי"ג המצוות, וגם את כל התורה שבעל פה, וכפי שאמרו חז"ל שכל מה שתלמיד ותיק עתיד לחדש הארה הקב"ה למשה באותם ארבעים יום. וידועים דברי המדרש על משה רבינו שראה את רבי עקיבא – אבי התורה שבעל פה, יושב ודורש כתרי אותיות וחלשה דעתו, שבעצם התורה שבעל פה עיקרה מרבי עקיבא והקב"ה ניחמו וכו'.
אינני יודע מתי בדיוק התבשר משה רבינו שלא יכנס לארץ, אבל בודאי שמורה היתה לו הזכות להתפלל לבטל את רוע הגזירה, וכאן אתה שואל, רגע, איך זה יכול להתבטל, הרי התורה קדמה לעולם [אני מוסיף על שאלתך] ובה כבר נכתב כביכול מה יהיה?! שאלה זו עמוקה וידועה ורחבה ועסקו בה כל הראשונים, שכן היא לא נוגעת רק למשה רבינו, היא הרבה יותר מהותית, מוזכרים בתורה חטאים של עם ישראל, אם נקבע מראש שיחטאו איך יש אפשרות לבחירה בין טוב לרע?! בענין שאלה זו תכתוב בחיפוש שלנו ידיעה ובחירה ויעלו לך התשובות.
ברכה והצלחה בלימודך!
אם החסרתי איזה פרט שלח תגובה ונשתדל להשיב.