לקמחא דפסחא לחץ כאן

אדם שיש לו תכלת האם רשאי ללכת עם ארבע כנפות ללא תכלת?

שאלה:

שלום
האם מותר ללכת מדי פעם עם ציצית תכלת ומדי פעם עם ציצית לבן? וכנל עם טלית. האם כשהולך עם תכלת פשוט מקיים גם את מצוות תכלת, או שזו בעיה? האם יש הבדל בימי חז"ל שכולם היו הולכים עם תכלת?
אשמח למקורות גם.
תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה

אם אתה לובש את התכלת להידור בעלמא ולצד רחוק שאולי זו התכלת, מותר לך ללבוש גם ציציות ללא תכלת, אולם מי שסבור בוודאות שזו התכלת האמיתית, מבחינתו אין היתר ללבוש בגד ארבע כנפות ללא תכלת – לפחות לדעת חלק מהפוסקים.

מקורות:

דנו הפוסקים במידת החיות להטיל תכלת על בגד ציצית.

בעניין זה כתב ה'פני יהושע' (בבא מציעא סא, ב ד"ה מיהו) את הדברים הבאים: "דהא קיימא לן תכלת אינו מעכב את הלבן… ותכלת דכתיב באורייתא היינו למצוה מן המובחר". ניתן להבין מדבריו שמצוות תכלת אינה אלא "מצוות המן המובחר" – ולא חיוב גמור (אולם, אפשר גם לפרש את דבריו בדרך אחרת, ועי' להלן).

כך ניתן להבין מתוך דברי ה'ערוך השולחן' (או"ח ט, ב), שכתב אף שזמנינו, מצוות ציצית מתקיימת "כתיקונה": "בעונותינו, מזמן שנתפזרנו אין לנו תכלת. ואין אנו יודעים מזה כלל, וכל ציצית שלנו לבן. ומכל מקום אנחנו מקיימים המצוה כתיקונה, דכבר נתבאר דהתכלת אינו מעכב את הלבן".

לפי הבנה זו, מובן שמותר לנו, בזמן שאין לנו תכלת, ללבוש ציצית שקשורים בו חוטי לבן בלבד. מצוות התכלת אינה אלא 'מצווה מן המובחר', ובזמן שאין לנו תכלת, הרי שיש לכל הפחות לקיים את המצווה הבסיסית של 'לבן'.

מנגד, מדברי ה'שאגת אריה' מבואר שיש חובה גמורה להטיל פתיל תכלת על בגד ציצית, ולפי תפיסה זו הקשה (סימן לב) כיצד מותר ללבוש ציצית של לבן, שהרי מבטל בכך את המצווה ללבוש תכלת: "היאך מטיל לבן ולובש לטלית זה, הא קעביד איסורא בלבישתו, ועובר על מצות עשה דתכלת?"

לשאלה זו, מתרץ ה'שאגת אריה' שבזמן שאין תכלת בנמצא, הרי אנו בגדר אנוסים, ולכן מותר לנו ללבוש ציצית של לבן בלבד. אולם בזמן שיש תכלת, ואיננו אנוסים על כך, אכן אסור ללבוש ציצית של לבן בלי להטיל פתיל תכלת (ועדיף שלא ילבש בגד של ד' כנפות כלל). כך כתב גם הגר"י פערלא (פירוש לספר המצוות לרס"ג, עמ' 171, ד"ה ואמנם): "לבן בלא תכלת לא הותר אלא כשאין לו תכלת, אבל כשיש לו… אסור ללבוש הבגד, דהוי ליה כמבטל עשה דתכלת בידים".

הצטרף לדיון

תגובה 1

השאר תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שאלות שנצפות עכשיו:

מאמרים אחרונים

מדריכים הלכתיים

הכנו עבורכם
דבר תורה לשבת!

מחפשים כל שבוע איזה דבר תורה להגיד בשבת?

מעכשיו תקבלו כל שבוע דבר תורה ואת כל השאלות הכי מעניינות אליכם למייל