לקמחא דפסחא לחץ כאן

ביאור ליחדא קוב"ה ושכינתיה בלשם ייחוד

שאלה:

שלום לכבוד הרב

לפני כמה ימים מישהו מתנגד לקבלה אמר לי שהקבלה אומרת שזעיר אנפין זה בעצם קודשא בריך הוא וממש לא נחה דעתי
ושאלתי הרבה רבנים וענו לי ב.. ״אתה לא מספיק חכם״ ״זה דברים עליונים״ אני מבין שזה דברים גבוהים אבל לא נחה דעתי אשמח שהרב בקצרה יסביר לי

תשובה:

שלום וברכה

התשובה לכך היא פשוטה ביותר וזה בסך הכל ענין של טרימינולוגיה.

כאשר אתה ואני וכל היהודים הפשוטים אומרים קב"ה, אנחנו מתכוונים לה', כלומר לבורא עולם בעצמותו. בחכמת הקבלה כל המציאות האלוקית יש בה שתי תפיסות והתייחסויות, כלומר, מה שאנחנו קוראים קב"ה יכונה האור האין סוף הכולל, כלומר מציאות פשוטה שאין לנו בה בכלל השגה וזהו הבורא, וחוץ מזה, יש את כל ההתייחסויות שלו לנבראים, כלומר, הקב"ה יצר כחלק מבריאת העולם גם עולמות רוחניים שיש להם משמעויות כלפינו וסדרי השפעה רוחניים, ולכל אלו כדי שנוכל להבחין בהבדלים ביניהם ובסדריהם, יש שמות וכינויים, ושם אחד מאותם עשרות רבות של כינויים ושמות [יש שמות של הנהגות כמו הספירות, ויש שמות קודש שונים השפעה בפנים ובאחור, ויש כינויים לכלים לבושים צלמים מוחין אורות, אני לא בא ללמד כאן קבלה רק להסביר שיש המון בחינות, והצורה להתייחס אליהן היא בשמות שונים], ייחס את המושג זעיר אנפין עם המילה קב"ה, אבל אין לזה קשר עם מה שאתה מתכווין כאשר אתה אומר קב"ה. איפה זה יפגוש אותך, אם תאמר לשם ייחוד ושם אומרים ליחדא קוב"ה ושכינתיה, שם כמובן אין הכוונה לאור האין סף שאנחנו אומרים ביום יום, אלא לז"א בהזדווגותו עם ספירת המלכות.

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. למעשה רמזתי לתשובה לשאלתך בתוך התשובה עצמה, והסברתי שיש את עצמותו את יתברך ויש את הארתו, השפעותיו, האופן בו הוא מתייחס אלינו, אינני רוצה להכנס כאן להגדרות העדינות שיש בהן חילוקי דעות למה בדיוק הכוונה, האם זה ממש הנהגות בלבד כשיטת הרמח"ל או מציאות רוחנית ממש כפשטות לשון האר"י והביאור בזה, אבל הרעיון הוא אחד, בודאי שבמהות יש רק אור פשוט שאין בו חילוקים מדרגות גבולות צורה וכו', כל החילוקים שאנחנו מדברים בהם, שמות פרצופים השתלשלות וכו', זה הכל מרגע שביקש לברוא את העולם ויצר בו מציאות זו. בשורש הכל אחד ופשוט.

  2. ישר כח לרב על הדברים הבהירים.

    נ.ב. גם לגבי הביטוי "אין סוף" המובא באר"י, סובר בעל הסולם שאין זה עצמותו יתברך, אלא זה ביטוי לתחילת הההשפעה של האור מהבורא יתברך.
    מכיון שמתואר באר"י צמצום באור זה, ואם כן ודאי שבבורא יתברך אין שום שינוי כלל, אלא רק בהשפעתו.

  3. נכון ויש עוד הרבה לדבר בדקויות הדברים, יש מושג הנקרא עשר ספירות הכמוסות בעצמותו יתברך, שהוא ההתעוררות להשפיע וזה כבר צמצום וכן על זה הדרך, אבל לא ראיתי להכנס כאן לפלפולים אלא להסברת הרעיון.

השאר תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שאלות שנצפות עכשיו:

מאמרים אחרונים

מדריכים הלכתיים

הכנו עבורכם
דבר תורה לשבת!

מחפשים כל שבוע איזה דבר תורה להגיד בשבת?

מעכשיו תקבלו כל שבוע דבר תורה ואת כל השאלות הכי מעניינות אליכם למייל