לקמחא דפסחא לחץ כאן

זמן שיעור עיכול בשתייה לברכה אחרונה

שאלה:

עד מתי אפשר לברך ברכה אחרונה על הגפן

תשובה:

שיעור עיכול בשתייה הוא מועט ולא מוגדר ברור בפוסקים, יש אומרים 12 דקות, ויש אומרים רבע שעה או עשרים דקות ויש שכתבו חצי שעה, ויש בכלל אמרו עד שיצמא שוב, לכן ראוי להקפיד לברך מיד ולא להשתהות.

מקורות:

ראה משנה ברורה סי' קצ ס"ק ח.

בשו"ת ציץ אליעזר חלק יג סימן טו אות ה כתב:

השיעור הברור של כדי עיכול בשתיה לא מצינו בזה באמת בדברי הפוסקים והשיעור הכללי הוא באם נשתהא עד שצמא, בדומה למה דאיתא בטור ושו"ע סי' קפ"ד, וכן כותב בשו"ת חוקי חיים (שהבאתי ממנו בספרי שם) סי' א' ע"ש, וכ"כ בכה"ח סי' קפ"ד ס"ק ל"ו בשם ס' פדה את אברהם, אלא דלעיל מיניה שם בס"ק כ"ט משמע שהשיעור הוא עכ"פ עד חצי שעה, דמדמה זאת לברכת אשר יצר שהעלה דעד חצי שעה יכול לברך ומשם המצ"מ שם כותב וכן כתוב בס' זכור לאברהם אות ב' ואות מ'. דבשותה מים משעה אחד או קצת פחות הוא הפסק ע"ש, ומשמע הא בפחות מזה לא הוי הפסק. ומזה שעכ"פ ברבע שעה בודאי ובודאי לא הוי עוד שיעור עיכול בשתיה, וכדברינו בספרנו שם. 

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. שלום הרב
    ולפי זה מי שמסתובב בבית , שותה מידי פעם מים בלי לברך כיון שחשב לשתות במהלך הבוקר, לכאורה כשעבר חצי שעה או כיון שצמא שוב, יצתרך לברך עוד פעם שהכל, האם זה נכון?

  2. יש שיטה כזו במגן אברהם, אבל ככלל העיקר להלכה ששיעור עיכול הוא נושא בברכה אחרונה ולא בברכה ראשונה, אלא שהוא יפסיד ברכה אחרונה על מה ששתה ולא בירך עליו! גם אם יברך בסוף על מה ששתה בסוף זה לא יחול על מה שכבר עבר שיעור עיכול.

השאר תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שאלות שנצפות עכשיו:

מאמרים אחרונים

מדריכים הלכתיים

הכנו עבורכם
דבר תורה לשבת!

מחפשים כל שבוע איזה דבר תורה להגיד בשבת?

מעכשיו תקבלו כל שבוע דבר תורה ואת כל השאלות הכי מעניינות אליכם למייל