שאלה:
שאלה ראשונה: רשמתי את כל החובות שלי מפעם בתוך יומן הרבה ממה שרשמתי היה אחרי המעשה כך שלפי דעתי הוא לא כ"כ נכון ואמיתי ז"א אני אסביר את עצמי יותר ברור מכיוון שאני לא זוכרת בדיוק כמה אני חייבת לאותה חברה בטוח לי בלי ספק שהוספתי סכומים של כסף יתר על המידה ממה שנדרשתי להחזיר לה השאלה שלי היא אפילו בלי להיכנס לעניין שלא החזרתי מיד באותה שנה עד יום כיפור שלאחר החוב שזה בעיה אני יודעת מאד גדולה שגם זה אני אשמח לדעת מה הדין על זה אני חוזרת על השאלה: האם אני עוברת על ריבית בזה שאני מחזירה לחברות יותר ממה שאני צריכה להחזיר להם האמת שזה משהו כמו 20 חברות עם הנושא הזה אני אשמח לראות מה ההלכה כי אני חוששת שאני פשוט עם "נערווים" עם עודפי תשלום שאין בגינם כל מקור לצורך הענין אני אתן דוגמא: אחת החובות שרשמתי ביומן שאני חייבת לחברה : *3 דפים של דפדפות+*מחק+*דפדפות קטנות A5- בלי שנתון לי כמה דפדפות קטנות ובלי ראיה שאני אכן חייבת 3 דפים של דפדפות כי אני כן זוכרת שרשמתי הרבה אחרי המקרה עם "נערווים" להחזיר כמה שיותר שאני לא אצטרך לחזור בגלגול אח"כ אחרי מעשה היום כשאני יותר גדולה ורצה להחזיר את כל החובות המדוברים אני מבינה שיש גם מקום של ריבית ואני לא יכולה לכתוב מה שבא לי ואיך שהרגש שלי חושב אני מקווה שהשאלה היתה מספיק מובנת אם השאלה לא היתה מספיק מובנת אני אשמח לענות ולהסביר את עצמי כמה שיותר מובן שאני רק אוכל.
שאלה שניה: כהמשך לשאלה ראשונה רשמתי ביומן שאני חייבת לחברה 20 שח ולפי מה שאני זוכרת זה שהחברה הודיעה לי שהכל בסדר ואני לא צריכה להחזיר לה את הסכום היא לא ציינה: "—– זה מתנה" פשוט היא אמרה: "אין צורך להחזר תשלום וכל טוב" השאלה שלי היא כזאת 1.האם זה נחשב בגדר מתנה ואכן אין צורך להחזיר? 2.וכהמשך לשאלה קודמת יתכן והסכום לא עמד אכן על 20 ש"ח אלא על 30 ש"ח אני ממש אובדת עצות מה עלי לעשות מה ההלכה אומרת בעניין?
שאלה שלישית: אני הייתי מתארחת אצל חברה ואפילו כמה חברות באופן קבוע וזה כלל ארוחות צהרים יקרות והייתי ממש בת בית אצלם האם אני צריכה להחזיר להם תשלום על הכל?
שאלה רביעית: רשום לי ביומן מפעם שאני חייבת לחברה 100 ש"ח כי התערבתי איתה על איזה משהו והחברה צדקה ומה שכן אני זוכרת שהייתי בכיתה ד' או ה' מקסימום זה אומר שהייתי בת 10/11 האם אכן אני חייבת להחזיר לה את החוב המדובר?
תודה רבה על הקריאה של השאלה זה נושא מאד מורכב אצלי כל ר"ה ויו"כ אני נמצאת במצב של "מה לעשות השנה בעניין"? ואני החלטתי שהגיע הזמן לשאול על העניין אני אשמח לדעת ההלכה הברורה בענין אני נוהגת לפי דעת אשכנז אם זה יועיל לתשובה תודה רבה רבה!
תשובה:
שלום וברכה,
1. תוספת שנותנים בפירעון כדי לצאת מספק, לא נחשב לריבית. ולכן כל ספק שיש ורוצים לתת יותר, אפילו אם מן הדין לא חייבים לתת יותר אין כאן איסור ריבית. ולכן אם הוספת על החוב מחמת ספק, אין כאן איסור ריבית.
2. יש כאן מחילה גמורה ואת לא חייבת. וגם אין ריבית לא שייך כאן כי היא מחלה. וגם שהתוספת מחמת ספק.
3. הם אירחו אותך בלב שלם ולא רוצים תשלום, ואת לא חייבת לשלם. וגם אם הם ידרשו תשלום יתכן והם לא זכאיות לתשלום.
4. אם היית קטנה – מתחת גיל מצוות, אין כל חיוב. וגם אם היית מעל גיל מצוות יתכן מאוד ואת לא חייבת כדין אסמכתא שלא חייב. אבל אם ההתערבות נעשתה בגיל קטנות אין צד לחייב.
בהצלחה, ואין צורך לסחוב שאלות זמן רב, אפשר תמיד לישאול ולברר את ההלכה.