שאלה:
לפי מה שפסק השו"ע בסימן תרפה ס"ז שבני הישובים שאין להם מנין צריכים לבא למקום שיש מנין לשמוע פרשת זכור שהיא מן התורה, היינו אפילו שיש להם ס"ת אסור להוציא אם אין מנין, אם כן מה היתר להוציא ס"ת מיוחד לנשים כדי שישמעו פרשת זכור?
תשובה:
בשו"ת מנחת יצחק (ח"ט סי' סח) כתב שיש להחמיר שלא לקרות בספר תורה רק עבור נשים, ואפילו אם ישנן עשר נשים, ואף הנוהגים לעשות כן, מכל מקום אין לברך על קריאה זו, כיון שלדעת כמה מן הפוסקים נשים פטורות מקריאה זו. וכן הורה הגרי"ש אלישיב (הליכות בת ישראל עמוד רצו) שאם עושים מנין מיוחד לקריאת נשים, יש להקפיד שיהיו במנין הזה עשרה אנשים, ובטעם הדבר כתב בהליכות בת ישראל (שם) שכיון שנפסק בשו"ע (סימן קמו סעיף ב) שקריאת פרשת 'זכור' צריכה להיות בעשרה כיון שהיא מדאורייתא, לכך צריך עשרה אנשים, כי נשים אינן מצטרפות למנין עשרה [ראה בשו"ת בנין ציון הנ"ל שגם כתב סברא זו]. הדבר הנכון יותר כפי שהובא בשיעורי הגרי"ש אלישיב, שיהיו עשרה גברים שלא שמעו זכור והם יקראו לעצמם בזמן זה של קריאת הנשים וכך זה יהיה לכתחילה. או שבתפילת מנחה כאשר מוציאים ספר תורה לקריאת התורה, לאחר הקריאה יגללוהו לפרשת זכור. אמנם נראה שמנהג העולם להסתפק בכך שיש עשרה גברים הגם שאותם גברים כבר שמעו קריאת זכור בבוקר.
יש מי שכתב שאע"פ מעיקר הדין נשים פטורות אבל הוא מנהג נכון ומותר להוציא להן ס"ת כדי שישמעו פרשת זכור אליבא דכו"ע וכתב לחלוק על דעה זו שאין להוציא ס"ת במיוחד לנשים לפרשת זכור שהרי רבים מוציאים ס"ת בחודש ניסן לקריאת פרשת הנשיאים,ולא הבנתי מה הראיה מקריאת פרשת הנשיאים שהרי קוראים בס"ת במניין כדין ,אבל להוציא ס"ת במיוחד לנשים ולקרא להן בלי מנין מה הראיה מפרשת הנשיאים? לא הבנתי.
זו ראיה חלקית, ביחס לשאלה אם ניתן להוציא לצורך קריאה שאין בה חיוב [האם יועילו עשרה גברים שכבר שמעו זכור].
לפי מה שאני מבין המניין דרוש מעיקר הדין כדי להוציא ס"ת לקרא בו ולא תלוי אם הקריאה היא חובה כמו פרשת זכור או אינה חובה כמו פרשת שקלים או הנשיאים ולכן השו"ע נקט לגבי פרשת זכור שהיא דאוריתא חייבים בני הישובים ללכת למקום שיש שם מנין, אבל בשאר הפרשיות הם יכולים לקרא ביחידות מתוך החומש ואין להטריחם ללכת חוץ למקומם כדי שישמעו את הפרשיות האלה מתוך ספר תורה.אבל אני לא בטוח שזאת ההבנה בתרומת הדשן ובשו"ע ואפשר שאני טועה בהבנת דבריהם ובכוונתם.
הבאנו שאכן כך המנהג שצריך מנין אף של כאלו שכבר יצאו ידי חובה והבאנו מדברי הגרי"ש שהחמיר.
קודם כל א"א להגיד שמותר לכו"ע כשישנם חולקים.
לעצם העניין ישנם המפקפקים בהוצאת ס"ת לקריאת זכור ולנשיאים וכן בליל הו"ר כשטענ ם היא שכל קריאה בציבור מחייבת ברכה
השאר תגובה