שאלה:
נשאלתי מדוע לא כתב הבורא גם את תורה שבע"פ בכתב שזה עלול להראות כאילו בחסרון שלמות כביכול.
תשובה:
שלום וברכה
הנושא הזה הוא אחד הדברים המרכזיים באמונת ישראל, התורה במכוון ניתנה לנו בצורה שאינה מוסברת, תוך ציווי כפול ומכופל להשמע לדברי הנביאים וחכמי ישראל בכל הדורות, שהם ירשוה ויקבעוה על פי כללי הפסיקה המסורים בידם, ואנחנו מחוייבים לקבל הוראתם.
מכאן בא היסוד הגדול של תורה לא בשמים, וכמעשה בתנורו של עכנאי, שאף שגילו מן השמים שכביכול רצון ה' הוא כדעת רבי אליעזר, באותות ובמופתים, לא נפסקה הלכה כמותו, כי יחיד ורבים הלכה כרבים, כלומר בשמים מסכימים ופוסקים הלכה כחכמי ישראל שבארץ, זהו יסוד מסירת התורה לעם ישראל.
חכמי ישראל לא באו "לסתום חור" שנוצר בכך שהתורה מקוצרת מידי,אלא זה עצמו הרצון האלוקי למסור לנו את התורה ולפרשה וללומדה, כמובן לא בהמצאות הלב, אלא לפי כללי הפסיקה.
מקורות:
אמר להם (רבי אליעזר): "אם הלכה כמותי חרוב זה יוכיח". נעקר חרוב ממקומו מאה אמה… אמרו לו: "אין מביאין ראיה מן החרוב". חזר ואמר להם: "אם הלכה כמותי אמת המים יוכיחו". חזרו אמת המים לאחוריהם. אמרו לו: "אין מביאין ראיה מאמת המים". חזר ואמר להם אם הלכה כמותי כותלי בית המדרש יוכיחו. הטו כותלי בית המדרש ליפול. גער בהם רבי יהושע אמר להם: "אם תלמידי חכמים מנצחים זה את זה בהלכה, אתם מה טיבכם?!" לא נפלו מפני כבודו של רבי יהושע ולא זקפו מפני כבודו של רבי אליעזר ועדיין מטים ועומדין. חזר ואמר להם: "אם הלכה כמותי – מן השמים יוכיחו". יצאתה בת קול ואמרה: "מה לכם אצל רבי אליעזר שהלכה כמותו בכל מקום". עמד רבי יהושע על רגליו ואמר: "לא בשמים היא". [ציטוט מתוך דברים, ל', י'-י"ד: "…כִּי הַמִּצְוָה הַזֹּאת, אֲשֶׁר אָנֹכִי מְצַוְּךָ הַיּוֹם — לֹא-נִפְלֵאת הִוא מִמְּךָ, וְלֹא רְחֹקָה הִוא. לֹא בַשָּׁמַיִם, הִוא: … כִּי-קָרוֹב אֵלֶיךָ הַדָּבָר, מְאֹד: בְּפִיךָ וּבִלְבָבְךָ, לַעֲשֹׂתוֹ."]. מאי לא בשמים היא ? [מה הפירוש: לא בשמים היא?] אמר רבי ירמיה: שכבר נתנה תורה מהר סיני, אין אנו משגיחין בבת קול, שכבר כתבת בהר סיני בתורה: "אחרי רבים להטות" [שמות, כ"ג, א'-ג'].