שאלה:
שלום,
כאשר הש"ץ הקדימני ואני עדיין באמצע קריאת שמע או בברכותיה כיצד עליי לנהוג כדי להשלים לרמ"ח איברים?
לפי מיטב הבנתי באם לא התחלתי עדיין את קריאת שמע ואני אוחז בברכותיה, אז אני אומר א-ל מלך נאמן, ולאחר מכן את קריאת שמע, ואם אני באמצע קריאת שמע, אז כאשר הש"ץ מסיים ואומר ד' אלוקיכם אמת, אני שותק ומכוון לצאת בזה, וכן כאשר אני מסיים קריאת שמע אני חוזר שוב אל התיבות ד' אלוקיכם אמת. האם זה בסדר ? או שעליי לנהוג אחרת
אני נוהג לפי פוסקי אשכנז
תודה רבה
תשובה:
לפי מנהג בני אשכנז הכל נכון חוץ מהסיפא, כאשר אתה מסיים אתה לא חוזר על ה' אלוקיכם אמת. סומכים על אמירת הש"ץ כפי שציינת, ובבוקר יש גם ט"ו ווי"ן של ברכת אמת ויציב שעליהם סומכים. אמנם גם מי שחוזר לא עשה טעות, ובלבד שלא יאמר תיבת אמת בפעם הראשונה של אמירתו.
מקורות:
שולחן ערוך אורח חיים הלכות קריאת שמע סימן סא סעיף ג:
בקריאת שמע יש רמ"ה תיבות וכדי להשלים רמ"ח כנגד איבריו של אדם מסיים שליח צבור ה' אלהיכם אמת, וחוזר ואומר בקול רם ה' אלהיכם אמת. הגה: ובזה כל אדם יוצא הואיל ושומעין מפיו של ש"צ ג' תיבות אלו (ב"י בשם א"ח). ואם היחיד רוצה ג"כ לאמרם עם השליח צבור, אין איסור בדבר (דברי עצמו). ואם הוא קורא ביחיד יכוין בט"ו ווי"ן שבאמת ויציב שעולים צ', והם כנגד ג' שמות ההויה, שכל שם עולה כ"ו וד' אותיותיו הם ל'. הגה: ויש עוד טעם אחר בדבר, דט"ו ווי"ן עולין צ', והקריאה נחשבת א', הרי צ"א כמנין השם בקריאתו ובכתיבתו, והוי כאילו אמר ה' אדנ"י אמת (מהרי"ק שורש מ"ב /ל"א/ ואגור). ויש שכתבו דכל הקורא קריאת שמע ביחיד יאמר: אל מלך נאמן שמע וגו', כי ג' תיבות אלו משלימין המנין של רמ"ח, והוא במקום אמן שיש לענות אחר ברוך הבוחר בעמו ישראל באהבה, וכן נוהגין. ונראה לי מכל מקום כשקורא עם הצבור לא יאמר אמ"נ, רק יאמר אמן אחר הש"צ כשמסיים הברכה, וכן נוהגין ונכון הוא.