שאלה:
שלום כבוד הרב, יש לי שאלה :
שמעון גר בקומה שמינית וקנה מקרר חדש.
אך שמעון לא יכול להכניס אותו לבית, אלא אם כן זה יהיה דרך הפנטהאוז בקומה התשיעית של השכן שלו פנחס מלמעלה.
שמעון ביקש מפנחס להכניס את המקרר דרך הפנטאוז שלו ובתמורה לזה, שמעון אמר לפנחס שישלם לו 400 ש"ח.
אחרי שהעבודה הסתיימה, פנחס בא לשמעון וביקש ממנו את ה-400 ש"ח, שהובטח לו…
אך שמעון סירב לשלם לפנחס, ו שמעון אמר לו, ממש לא חשבתי לשלם לך את הכסף, פשוט הייתי חייב להכניס את המקרר לבית, ולא הייתה לי דרך אחרת לעשות זאת, מלבד דרך הפנטאוז שלך.
האם שמעון צריך לשלם לפנחס את ה 400 ש"ח כפי שהתחייב?
או ששמעון פטור מלשלם לפנחס את ה 400 ש"ח?
——————
9. פינחס
—————–
8.| שמעון |. שכן |
—————–
תשובה:
שלום וברכה,
פנחס לא חייב לתת לשמעון לעבור בתוך ביתו, וגם שיש לפנחס טרחה בכך שמכניס פועלים לביתו ולכן שמעון חייב לכבד את ההסכם עם פנחס, וחייב לשלם לפנחס 400 ש"ח על כך שנתן לו אפשרות להיכנס דרך ביתו.
בהצלחה.
מקורות:
בגמרא בבא קמא דף קטז, א ובגמרא יבמות קו, א: "הרי שהיה בורח מבית האסורין והיתה מעבורת לפניו, אמר לו טול דינר והעבירני – אין לו אלא שכרו". ונאמרו בזה שתי פירושים בראשונים: הריטב"א ביבמות [קו א], שאף על פי שקצץ עמו דמי שכירותו, ועשה הפועל את מלאכתו על פי השכירות ההיא, ובעלמא כי האי גוונא אינו יכול לחזור בו וחייב ליתן לו מה שפסק עמו. שאני הכא, כי מתוך האונס פסק, וקציצה באונס כמאן דליתא דמיא ואין לו אלא שכרו. וכתבו הראשונים שם, שהוא הדין חולה הזקוק לתרופה שנמצאת רק ביד אדם אחד והבטיח לשלם לו יותר משוויה מחמת אונס חליו, אין צריך לשלם לו אלא את שוויה בלבד.
ויש שביארו הטעם במעבורת אינו משום אונס אלא משום שבעל המעבורת חייב להצילו ולכן אין לו אלא שכרו.
במקרה הנ"ל שרוצה להכניס מקרר לבית, אינו מוגדר שפסק מתוך האונס, מום שאונס נחשב שאדם שנמצא במצוקה או בהפסד כספי, אבל אדם שרוצה להכניס מקרר לביתו.
גם לביאור השני שבמעבורת חייב לעזור לו לעבור, ובהובלת מקרר הוא לא חייב לתת לו אפשרות להכניס מקרר, וממילא לא יכול לומר משטה.
בנוסף, התוספות ביבמות כתבו שבמעבורת יכול לומר משטה, משום שדרש מחיר מופקע, אבל דרש מחיר שדורשים כמותו אינו יכול לומר משטה. במקרה כאן שדרש 400 ש"ח מאוד יתכן שזה מחיר סביר, כיון שצריך להגיע במיוחד לביתו לשמור שלא יזיקו הפועלים. וכן לפנות חפצים בבית שלא יתקלקלו וכדומה, וא"כ ודאי שבעל המקרר חייב לשלם לבעל הדירה.